Kako vratiti izbrisane datoteke iz Koša za smeće

Izbrisane datoteke mogu se jednostavno vratiti iz Koša za smeće u nekoliko trenutaka, čak i ako se on isprazni

Matej Markovinović četvrtak, 29. prosinca 2022. u 13:12
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prije nego što trajno „nestanu“, sve obrisane datoteke prvo otiđu u Koš za smeće. No, u slučaju da se dogodi da želite neku vratiti, pokazat ćemo vam kako to možete učiniti u svega par klikova mišem.

Prvi korak: Pronalazak obrisane datoteke

Prvo, potrebno je otvoriti Koš za smeće i pronaći datoteku koju želite vratiti.

Drugi korak: Vraćanje datoteke

Kad ste pronašli datoteku koju želite vratiti iz Koša za smeće, potrebno je kliknuti desni klik na nju i odabrati Vrati. Vraćena će se datoteka pojaviti na radnoj površini.

Ako ste slučajno očistili Koš za smeće, potrebno je znati da se uz pomoć određenih programa i dalje može vratiti izbrisana datoteka. Na internetu se za taj proces nude raznorazni programi, no mi ćemo za potrebe ovog vodiča koristiti besplatni Recuva softver koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici.

Prvi korak: Instalacija Recuve

Potrebno je preuzeti Recuvu i započeti proces instalacije.

Drugi korak: Vrsta datoteke

Drugo, potrebno je odabrati vrstu datoteke koju želite vratiti. Što konkretnije, to bolje.

Treći korak: Lokacija datoteke

Nakon toga, potrebno je odabrati lokaciju na računalu gdje se datoteka nalazila. Pod pretpostavkom da ste ju očistili iz Koša za smeće, kliknite In the Recycle Bin.

Četvrti korak: Pokretanje procesa

Za proces vraćanja, potrebno je kliknuti na Start. Ako Recuva ne uspije pronaći izbrisanu datoteku, preporučuje se da označite Enable Deep Scan, proces koji će detaljnije, ali vremenski duže tragati za datotekom.

Peti korak: Recover

Na koncu, prikazat će se prozor sa svim izbrisanim datotekama koje je Recuva pronašao. Potrebno je ručno pronaći onu koju želite vratiti, označiti ju i kliknuti Recover.