Pokrenut europski projekt prikupljanja solarne energije iz svemira

Ideja je jasna: prikupiti solarnu energiju u Zemljinoj orbiti, tamo gdje je stalno dostupna i ima je u izobilju, a zatim je bežično poslati dolje na Zemlju

Mladen Smrekar ponedjeljak, 17. travnja 2023. u 16:52
Bežični prijenos solarne energije iz svemira na Zemlju u središtu je interesa  📷 Airbus
Bežični prijenos solarne energije iz svemira na Zemlju u središtu je interesa Airbus

Europska svemirska agencija ESA pokrenula je izradu dvije paralelne konceptualne studije za izradu komercijalnih svemirskih solarnih elektrana. Riječ je projektu nove inicijative SOLARIS kojoj je cilj ispitati izvedivost i isplativost prikupljanja solarne energije iz svemira kako bi se namirile potrebe za čistom energijom na Zemlji.  

Žetva solarne energije

Obje studije bi trebale biti završene prije kraja ove godine, a vode ih tvrtke Arthur D Little i Thales Alenia Space. U projekt SOLARIS uključeni su i veliki energetski igrači poput francuske elektroprivrede ENGIE i talijanske elektroenergetske tvrtke ENEL.

Ideja je jasna: prikupiti solarnu energiju gore u Zemljinoj orbiti, tamo gdje je stalno dostupna i ima je u izobilju, neometano lokalnim vremenskim prilikama ili mrakom, a zatim je bežično poslati dolje na Zemlju. Prikupljanje solarne energije iz svemira struju bi, kažu u ESA-i, učinili pouzdano i neprekidno dostupnom. 

Vaganje opcija

SOLARIS  je odobren je u studenom 2022. na razini europskih ministara. U sljedeće dvije i pol godine trebalo bi provesti niz studija kojima će se procijeniti prednosti, implementacija, komercijalne mogućnosti i eventualni rizici eksploatacije solarne energije iz svemira. To bi Europi trebalo omogućiti da do kraja 2025. donese odluku hoće li nastaviti projekt ili ga ipak ugasiti. 

Projekt uključuje prikupljanje sunčeve svjetlosti iz Zemljine orbite, a zatim njeno emitiranje na površinu po potrebi   📷 ESA / A. Treuer
Projekt uključuje prikupljanje sunčeve svjetlosti iz Zemljine orbite, a zatim njeno emitiranje na površinu po potrebi ESA / A. Treuer

Studije će razmotriti što je moguće širi raspon opcija, uključujući istraživanje svih različitih načina premještanja energije, sigurno i učinkovito, dolje do Zemlje: radiofrekvencijskog prijenosa, lasera i jednostavnog reflektiranja sunčeve svjetlosti do solarnih farmi na zemlji.  

Globalno zanimanje

SOLARIS je pokrenut u vrijeme sve većeg globalnog zanimanja za energiju iz svemira. Amerikanci su početkom godine u orbitu lansirali Caltechov Space Solar Power Demonstrator satelit kako bi testirali ključne tehnologije uključujući mikrovalni prijenos sunčeve energije iz svemira.

Japan svoju misiju pokreće 2025., a Kina je svoj projekt zakazala za 2028., s već postavljenim testnim postrojem za bežični prijenos energije na zemlji. Istovremeno, Velika Britanija pregovara pak sa Saudijskom Arabijom o opskrbi 500 milijardi dolara vrijednog projekta pametnog grada Neom električnom energijom iz svemira.