Druga generacija štita nevidljivosti dostupna na Kickstarteru

Štit koristi lentikularnu leću i projektiran je tako da svjetlost iz pozadine, svejedno bila riječ o vodenoj površini, betonskom parkiralištu ili zidu od opeke, savija prema gledatelju

Mladen Smrekar nedjelja, 21. travnja 2024. u 10:43
Skrivate li se iza štita i želite vidjeti nešto s druge strane, morat ćete proviriti preko ruba 📷 Invisibility Shield
Skrivate li se iza štita i želite vidjeti nešto s druge strane, morat ćete proviriti preko ruba Invisibility Shield

Biti nevidljiv, barem na jedan dan. Čini se da je i to sad moguće i da se nešto slično doista može i nabaviti putem Kickstartera. Naime, startup Invisibility Shield tamo nudi drugu generaciju svog štita nevidljivosti. Njihov Invisibility Shield 2.0 možda ne pruža pravu nevidljivost, ali trik je prilično uvjerljiv i promatraču koji stoji ispred štita pruža iluziju da vidi kroz njega bez obzira na udaljenost, dakako uz dozu zamućenja.

Lentikularne leće

Iza ove ideje stoji znanost: štit koristi lentikularnu leću i projektiran tako da svjetlost iz pozadine, svejedno bila riječ o vodenoj površini, betonskom parkiralištu ili zidu od opeke, savija prema gledatelju.

Polikarbonatski štitovi su vodootporni, mogu se reciklirati i ne treba im izvor napajanja 📷 Invisibility Shield
Polikarbonatski štitovi su vodootporni, mogu se reciklirati i ne treba im izvor napajanja Invisibility Shield

S druge strane, svjetlost od objekta koji se nalazi odmah iza središta štita lomi se od promatrača. Svjetlost iz pozadine maskira svako svjetlo iza štita, sve dok je gledatelj na pravom mjestu.

Dvosmjerni efekt

Tvorci štita kažu da najbolje funkcionira s jednolikom pozadinom i u uvjetima slabog osvjetljenja ili za oblačna dana pa njegove primjene nisu neograničene. Uz to, efekt nevidljivosti djeluje u oba smjera: skrivate li se iza štita i želite vidjeti nešto s druge strane, morat ćete proviriti preko ruba, čime ćete odati svoju lokaciju.

Štit koristi lentikularnu leću i svjetlost iz pozadine savija prema gledatelju 📷 Invisibility Shield
Štit koristi lentikularnu leću i svjetlost iz pozadine savija prema gledatelju Invisibility Shield

Izvorni Invisibility Shield na Kickstarteru je lansiranprije dvije godine, o čemu smo u Bugu već pisali te 2022., a ova nova generacija nudi i neke novosti: 2.0 modeli sad dolaze u većim veličinama i neki su od njih dovoljno veliki da sakriju više ljudi, a uz to su lakši su za transport, premještanje i postavljanje.

Dijagram prikazuje svjetlost koja ulazi i raspršuje se od leće na štitu 📷 Invisibility Shield
Dijagram prikazuje svjetlost koja ulazi i raspršuje se od leće na štitu Invisibility Shield

No, i dalje su glomazni i nepraktični, daleko od jednostavnosti plašta nevidljivosti koji biste mogli prebaciti preko ramena.

Bez napajanja

Najveći je Megashield, visok je 183 cm, za čije je postavljanje potrebno oko 15 minuta. Na drugom kraju ponude je Mini, velik tek 30 x 20 centimetara koji možete koristiti za skrivanje manjih predmeta.

Efekt nevidljivosti djeluje u oba smjera 📷 Invisibility Shield
Efekt nevidljivosti djeluje u oba smjera Invisibility Shield

Štitovi su izrađeni od visokokvalitetnog polikarbonata, vodootporni su i mogu se reciklirati, a ne treba im ni nikakav izvor napajanja; dovoljno je slijediti upute kako biste ga podigli i postavili na mjesto.