QLED ekranom Hisense 55U7HQ nameće se kao ozbiljan kandidat u najzasićenijoj kategoriji televizora

Niža srednja kategorija televizora ujedno je i među najpopularnijim na hrvatskom tržištu. Modeli ispod 5000 kuna odnosno 660 eura čine najveći dio prodaje, a u oštroj konkurenciji Hisense se nameće opcijama poput QLED tehnologije i visokog osvježenja ekrana

Bug.hr subota, 31. prosinca 2022. u 18:50
SPECIFIKACIJE - Hisense 55U7HQ
Ekran 55" QLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10+, Dolby Vision HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1,  2x USB (1x USB 3.0)
Mreža LAN, Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth
Softver VIDAA U6

Dok se u high-end segmentu tržišta natječu OLED, Mini LED i poneki QLED televizor, u najzasićenijem dijelu tržišta do nekih 660 eura modeli dolaze najčešće s ponekom jačom opcijom uklopljenom u nešto skromniji ostatak. Hisense 55U7HQ nastoji se nametnuti kao odličan bang-for-buck model i nudi podosta high-end opcija u povoljnijem cjenovnom razredu.

120 Hz, HDMI 2.1 sučelje i poseban game mode čine U7HQ model pogodnim za konzolaše
120 Hz, HDMI 2.1 sučelje i poseban game mode čine U7HQ model pogodnim za konzolaše

Slično kao TCL, Hisense je u srednjoj kategoriji ponudio QLED tehnologiju. Kod serije U7 radi se o VA panelima koji u kombinaciji s quantum dot slojem donose jako dobar kontrast, nešto bolji prikaz crne i vrlo kolorističnu sliku s nešto jačim peak osvjetljenjem. Uz to, radi se o direct LED osvjetljenju koje na kvalitetan način iskorištava sustav lokalnog zatamnjenja.

Sve to omogućilo je Hisensu da za povoljnu cijenu oko 663 eura ili 5000 kuna donosi podršku za više HDR formata. Televizor ima i osvježavanje ekrana od 120 Hz, a budući da dolazi s čak četiri HDMI 2.1 ulaza od kojih su 3 i 4 pogodni za prijenos 4K signala u 120 sličica u sekundi. To znači da ćete moći priključiti igraču konzolu nove generacije ili gaming PC i igrati na velikom ekranu. VA paneli imaju prednost što se tiče kontrasta, dok im je nedostatak nešto uži kut gledanja.

Stalak će bez problema držati veliki televizor sigurno na mjestu
Stalak će bez problema držati veliki televizor sigurno na mjestu

I dok je u području kvalitete slike i podrške za lokalno zatamnjenje, visok refresh rate te HDMI 2.1 Hisense isporučio i iznad cjenovnog ranga, što se tiče kvalitete izrade, tu se zadržao unutar gabarita kategorije. Relativno tanko kućište i minimalni obrubi oko ekrana su plastični, a televizor na mjestu drži zanimljivo dizajnirani stalak koji bi mogao biti i malo manje nametljiv.

Iz profila Hisense 55U7HQ izgleda tanašno, a kućište televizora izrađeno je od plastike
Iz profila Hisense 55U7HQ izgleda tanašno, a kućište televizora izrađeno je od plastike

Sva su sučelja smještena sa stražnje desne strane i imat ćete sve potrebno za povezivanje uređaja. U7HQ ima i raznolike mogućnosti bežičnog povezivanja kroz Wi-Fi i Bluetooth. Što se tiče pametnog sučelja, na našem tržištu Hisense ULED serije dolaze s VIDAA U6 sustavom koji nije možda na razini Google TV, Tizen ili WebOS-a, ali je prilično brz i responzivan i dolazi sa svim najznačajnijim streaming aplikacijama kao što su Netflix, YouTube, Disney+, Deezer i druge.

Od ostalih stvari treba istaknut Dolby Atmos podršku koja će doći do izražaja uz kompatibilni soundbar ili kućno kino, iako niti 2x10W u ugrađenim zvučnicima nije loše za audio iskustvo.