Sam-Bankman Fried prekršio uvjete jamčevine, poslan u zatvor

Posrnuli vlasnik mjenjačnice FTX, optužen za moguće i najveću financijsku prevaru u povijesti SAD-a, više se neće braniti sa slobode jer je sud ustvrdio da je pokušao utjecati na svjedoke

Sandro Vrbanus subota, 12. kolovoza 2023. u 11:55

Nastavlja se saga o Samu Bankmanu-Friedu, osnivaču propale kriptomjenjačnice FTX, neslužbenom "kralju kripta" koji je već mjesecima na slobodi, iako ograničenog kretanja, dok čeka početak suđenja. Krajem prošloga mjeseca činilo se kako mu je u sudskoj borbi situacija nešto bolja, budući da je dio optužnice protiv njega bio odbačen. Sudski proces protiv njega trebao je biti depolitiziran, jer je odbačena točka koja ga tereti za ilegalne donacije političarima, pa se samim time očekivao brži i nešto jednostavniji proces. Međutim, Bankman-Fried se ponovno uvalio u probleme.

Uporno kršio mjere

On je, naime, od uhićenja na Bahamima pa potom i izručenja SAD-u pušten da se brani sa slobode. Za to je zatražena jamčevina od 250 milijuna dolara, što je i ispunjeno davanjem kuće njegovih roditelja u zalog. No, sudac u njegovom slučaju ovoga je tjedna doznao kako je posrnuli poduzetnik najmanje dva puta u međuvremenu pokušao utjecati na svjedoke.

Učinio je to, među ostalim, i dijeljenjem bitnih dokumenata s novinarima New York Timesa, kojima je navodno htio kao svjedokinju diskreditirati svoju bivšu partnericu Caroline Ellison. Doznalo se i da je pokušavao stupiti u kontakt s jednim od bivših FTX-ovih zaposlenika, također s navodnom namjerom da ga zastraši i utječe na njegovo nadolazeće svjedočenje.

Time je, smatra sudac Lewis A. Kaplan, prekršio mjere predostrožnosti vezane uz jamčevinu i uvjetnu slobodu, pa mu je u petak ukinuo mogućnost obrane sa slobode. Slijedom toga, notorni SBF u petak je odmah sa saslušanja prepraćen u zatvor. Njegovi su odvjetnici najavili žalbu, no sudac je rekao da će odluku o žalbi Bankman-Fried čekati iza rešetaka. Početak suđenja zakazan je za 2. listopada.

Teške optužbe

Nekada drugi najbogatiji kriptomilijarder svijeta, podsjetimo, optužen je za financijske prevare i zločinačko udruživanje. Glavni mu je krimen što je depozite klijenata mjenjačnice FTX ilegalno prebacivao u svoju investicijsku kompaniju Alameda Research, kako bi tamo podmirivao razne troškove i dugovanja te kompanije. Pritom su milijarde dolara "nestale", a oštećeni su brojni klijenti i ulagači u FTX. Ukupno mu je kroz inicijalnu optužnicu prijetilo čak 115 godina zatvora.