Hakerski par, koji je Bitfinexu ukrao gotovo 120.000 bitcoina, priznao krivnju

Neobični slučaj hakiranja kriptomjenjačnice Bitfinex iz 2016. godine dobiva rasplet. Hakerski par priznao je krivnju za hakiranje mjenjačnice, pranje novca i zavjeru. Izricanje kazne tek očekuju

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. kolovoza 2023. u 12:39

Prije otprilike godinu i pol svijet je doznao tko su hakeri koji su još 2016. godine s kriptomjenjačnice Birfinex ukrali 119.754 bitcoina (danas vrijednih 3,4 milijarde dolara). Bili su to danas 35-godišnji Ilya "Nizozemac" Lichtenstein, i njegova supruga, 33-godišnjakinja Heather Morgan s Manhattana.

Cijela ta priča bila je puna čudnih detalja, poput činjenice da se supružnici nisu pretjerano skrivali, već su vodili javne živote i imali aktivne profile na društvenim mrežama, dok su lozinke za pristup milijardama dolara u bitcoinu držali na običnom cloud servisu za pohranu podataka. Njihovi su životi bili toliko intrigantni da je nedugo po uhićenju Netflix bio naručio dokumentarac o njima.

Službeno krivi

Lichtenstein i Morgan dotle brinu druge brige – kako izvući što manju kaznu za svoja nedjela. Proteklog su tjedna pred sudom izjavili svoju krivnju po najvažnijim točkama optužnice. Time su postali i službeno okrivljeni za pranje novca, urotu i hakiranje Bittfinexa.

Okrivljeni "kripto par"
Okrivljeni "kripto par"

Tužiteljstvo je opisalo i kako je Lichtenstein uspio naprednim alatima i tehnikama upasti u sustave Bitfinexa, na prijevaru autorizirati dvije tisuće transakcija i njima "pokupiti" spomenutu količinu bitcoina na svoj digitalni novčanik. Potom je učinio određene korake kako bi sakrio svoje digitalne tragove, a suprugu je angažirao da mu pomogne u pranju tog ilegalno stečenog novca. Tijekom suđenja se saznalo da su dijelom novca kupili zlatnike pa ih sakrili, dio su pokušavali oprati preko svojih ukrajinskih i ruskih kontakata, a velik dio plijena je kod njih i pronađen u gotovini ili kriptovalutama.

Krajnji cilj ovih je kriminalaca bio, tvrde tužitelji, s novcem pobjeći na sigurno, u Rusiju, budući da Lichtenstein ima i rusko državljanstvo. On je vrijeme od uhićenja proveo u pritvoru, dok mu je supruga na slobodi, pod jamčevinom od 3 milijuna dolara te radi kao stručnjakinja za marketing. Istodobno se bavi glazbom i umjetnošću, održava svoju kompaniju i profile na društvenim mrežama, gdje se predstavlja imenom Razzlekhan.

Nakon priznavanja krivnje sudski je proces okončan, pa se sada očekuje tek izricanje presude. Ona može njemu donijeti do 20, a njoj do 5 godina zatvora.