eBay pristao platiti 3 milijuna dolara zbog kampanje cyberstalkinga iz 2019. godine

Bračni par iz Massachusettsa koji je u svojem newsletteru 2019. godine bio kritičan prema eBayu postao je meta nekoliko, sada bivših, djelatnika ove stranice za e-trgovinu

Tomislav Stanković petak, 12. siječnja 2024. u 13:50
📷 Unsplash
Unsplash

Američko ministarstvo pravosuđa odredilo je eBayu kaznu od 3 milijuna dolara zbog šest kaznenih djela prema Ini i Davidu Steiner.

Par je vodio newsletter za e-trgovinu gdje su bili kritički nastrojeni prema eBayu što je zasmetalo nekolicini djelatnika, od kojih su neki bili direktori, koji su im na adresu poslali žive insekte, pogrebni vijenac, krvavu masku svinje i knjigu o preživljavanju, objavljeno je u presudi. Uz to, slali su im online prijetnje i čak ih posjetili u njihovom domu.

Prema navedenom eBay je optužen za dvije točke uhođenja tijekom međudržavnih putovanja, dvije točke uhođenja putem elektroničkih komunikacijskih usluga, jednu točku vezanu uz utjecaj na svjedoke i jednu točku ometanja pravde.

eBay je na svojim web stranicama objavio da "preuzima odgovornost za loše ponašanje svojih bivših zaposlenika" pri čemu priznaju da je “ponašanje tvrtke u 2019. bilo je pogrešno i za osudu”.