Američki sud kaže da i emotikoni mogu predstavljati financijske savjete

U jednoj odluci suda u New Yorku stoji kako emotikoni sa sobom nose značenja, baš poput riječi, a samim time mogu postojati i određene pravne posljedice njihovog korištenja u javnom prostoru

Sandro Vrbanus subota, 25. veljače 2023. u 06:00

Na sudu u Južnom okrugu New Yorka nedavno je donesena odluka koja se tiče davanja financijskih savjeta, odnosno obećavanja povrata na rizične investicije, putem društvenih mreža. Predmet ovog su pravosudnog procesa bile objave na društvenim mrežama blockchain kompanije Dapper Labs, koja je putem svojih računa promovirala ulaganja u projekte poput nezamjenjivih tokena (NFT).

Sudac je u svojoj odluci, u kojoj je odbacio određene prigovore optužene strane, naveo da su kršili pravila financijskih tržišta, oglašavajući svoje financijske proizvode kao one koji donose dobit. Sudac kaže da su, čak i time što nisu spominjali riječi poput "profit", sugerirali da ulaganja donose zaradu, odnosno određeni financijski povrat na investiciju. Činili su to, kaže, sugestivnim emotikonima.

Protuzakoniti emoji

"Sud je zaključio da su optuženici svojim javnim izjavama i marketinškim materijalima navodili kupce da očekuju dobit", stoji u sudskoj odluci. Nadalje, navodi se da inkriminirajući materijali uključuju objave na Twitteru, odaslane preko računa NBA Top Shots, kojima su se prodavali NFT-i bitnih trenutaka iz košarkaških utakmica američke NBA lige.

Iako ti tvitovi ne sadrže riječ "profit", u njima se nalaze emotikoni rakete (🚀), dioničkog grafikona (📈) i vreće novca (💰), koji, objektivno gledano, mogu značiti samo jedno – povrat na ulaganje. Zaključio je tako sud, koji nije uvažio tumačenje obrane kako isti emotikoni predstavljaju dotadašnje prodajne rezultate, a ne služe kao referenca na moguće buduće financijske dobitke.

Spotni tvitovi protumačeni kao obećanje dobiti
Spotni tvitovi protumačeni kao obećanje dobiti

U kriptozajednici ovakvo tumačenje, očekivano, nije dobro prihvaćeno. Neki se već šale kako se njihovo korištenje istih emotikona treba tumačiti kao "ovo je raketa 🚀 koja udara u moj inače zdravi portfelj,  📈 te baca moje novce u smeće💰".