Udar na monopol: Epic Games dobio tužbu protiv Google Playa

Googleova mrežna trgovina aplikacija, glazbe, filmova i ostalih digitalnih sadržaja krši antimonopolske zakone, presudila je američka savezna porota 

Mladen Smrekar utorak, 12. prosinca 2023. u 12:35
Porotnici su u korist Epica presudili po svim točkama optužnice 📷 Epic
Porotnici su u korist Epica presudili po svim točkama optužnice Epic

Epic Games, igračima poznatiji kao tvrtka koja stoji iza "Fortnitea", odnio je pobjedu u antimonopolnom suđenju nad Googleom, javlja Reuters. Održi li se presuda koja je Epicu dala za pravo i utvrdila da aplikacija Play doista provodi nezakoniti monopol, to bi mogla preokrenuti cijelu ekonomiju trgovine aplikacijama naglavačke.

Težak poraz za Google

Na kraju suđenja koje je trajalo punih mjeseca dana porotnici su u korist Epica presudili po svim točkama optužnice. Gejmerska je tvrtka tužila Google tvrdeći da poduzima zabranjene radnje kojima uništava konkurenciju te da programerima aplikacija naplaćuje neopravdano visoke naknade do 30%. Sud će u siječnju odlučiti koje će pravne lijekove primijeniti u ovom slučaju.

Presuda znači težak poraz za Google, uz Apple jednu od najvećih svjetskih trgovina aplikacijama. Održi li se ova sudska odluka, to bi razvojnim programerima dati više utjecaja na to kako se njihove aplikacije distribuiraju i koliko na njima zarađuju. 


Obrana poslovnog modela 

I dok je izvršni direktor Epica Tim Sweeney pozdravio presudu, najavivši kraj "monopola Google Playa", Google je, dakako, odmah najavio žalbu: "Nastavit ćemo braniti poslovni model Androida i ostat ćemo duboko predani našim korisnicima, partnerima i širem Android ekosustavu", rekao je potpredsjednik Googlea Wilson White.


Gubitak prihoda

Epica je Google optužio da nezakonito povezuje svoju trgovinu Play i uslugu naplate, što znači da su programeri morali koristiti oboje kako bi njihove aplikacije bile uključene u trgovinu. I mada sama usluga Googleu donosi puno manju zaradu od profitabilne tražilice, ova je presuda simbolično važna jer njihov je Play ulaz u svijet trgovanja stotinama milijuna, zapravo milijardama mobilnih telefona i tableta.

Google bi na kraju mogao biti prisiljen dopustiti više trgovina aplikacijama na uređajima s Androidom i tako izgubiti prihod zbog smanjenja kupnji putem aplikacije.

Teške optužbe

"Presuda dokazuje da su Googleove prakse trgovine aplikacijama nezakonite i da zlorabe monopol za izvlačenje pretjeranih naknada, gušenje konkurencije i smanjenje inovacija", rekao je Epic. "Suđenje je ukazalo na ono što je Google učinio da obuzda konkurenciju", rekao je odvjetnik Epica Gary Bornstein na suđenju, dodajući da Google "sustavno blokira" alternativne trgovine aplikacija u tvrtkinoj trgovini Play.

Među senzacionalnijim optužbama bile su da je Google imao sustav za brisanje tekstova i internih poruka u svrhu prikrivanja svog antikonkurentskog ponašanja. Google je zanijekao krivnju tvrdeći da se "intenzivno natječe cijenom, kvalitetom i sigurnošću" s Appleovim App Storeom.

Nagodbe prije suđenja

Odvjetnik Googlea Jonathan Kravis rekao je porotnicima da "Google ne želi izgubiti 60 milijuna Android korisnika svake godine zbog Applea." Google je smanjio svoju strukturu naknada kako bi se natjecao s Appleom, rekao je Kravis. "A to nije ponašanje monopolista.”

Google je niječe krivnju tvrdeći da se "intenzivno natječe cijenom, kvalitetom i sigurnošću" 📷 Unsplash@kai_wenzel
Google je niječe krivnju tvrdeći da se "intenzivno natječe cijenom, kvalitetom i sigurnošću" Unsplash@kai_wenzel

Google se prije suđenja nagodio s proizvođačem aplikacije za spojeve Match i razriješio povezane protumonopolske zahtjeve američkih država i potrošača pod uvjetima koji nisu javno objavljeni. 

Tužba protiv Applea

Epic je pak prije tri godine podnio sličan antimonopolski slučaj protiv Applea, ali je tada američki sud uglavnom presudio u korist Applea. Epic je potom uložio žalbu Vrhovnom sudu, a Apple svim silama nastoji spriječiti presudu koja bi zahtijevala izmjene pravila App Storea.

Epic je namjerno prekršio pravila Googleove trgovine zaobilazeći svoje sustave naplate i dopuštajući korisnicima da kupuju unutar aplikacije izravno od Epica. Google je nakon toga zabranio "Fortnite" da bi na kraju Epic podnio tužbu sudu koji je presudio u njihovu korist.