Nastavlja se pravna bitka FTC-a protiv Amazona

Prema FTC-u Amazon je navodno nezakonito iskoristio svoju dominaciju na tržištu kako bi iskorijenio potencijalne konkurente

Tomislav Stanković srijeda, 27. rujna 2023. u 06:00
📷 Image: Daniel Eledut, Amazon
Image: Daniel Eledut, Amazon

Savezna komisija za trgovinu (FTC) i 17 državnih odvjetnika kreće u pravnu bitku protiv Amazona pri čemu posebno ističu kako je Amazon "koristio skup kaznenih i prisilnih taktika kako bi nezakonito zadržao monopol".

Predsjednica FTC-a Lina Khan navodi da se tužba sastoji od detalja vezanih uz Amazonove taktike za iskorištavanje monopolske moći te podizanje cijena uz istovremeno degradiranje usluge kako za korisnike tako i za tvrtke koje posluju putem njihove platforme.

FTC-u smeta i činjenica da Amazon svoje rezultate pretraživanja može prilagoditi u korist vlastitih proizvoda tvrtke čime ograničava druge prodavače na svojoj platformi.

Da bi se to riješilo, FTC traži presudu koja bi zabranila Amazonu upuštanje u nezakonito ponašanje čime bi se maknula monopolistička kontrola Amazona i obnovila konkurencija.

Iz Amazona su u priopćenju naveli da se vesele iznošenju ovog slučaja pred sudom. Prema njima je tužba koju je podnio FTC pogrešna u pogledu činjenica i zakona.