Musk oslobođen optužbi za prevaru ulagača putem objave o Tesli na Twitteru

Nakon nekoliko je godina završena sudska parnica u kojoj se Elon Musk branio od optužbi za zavaravanje tržišta i ulagača, a sve zbog jednog tvita iz 2018. godine. Milijarder je u konačnici oslobođen

Sandro Vrbanus subota, 4. veljače 2023. u 12:28
📷 Sumber: Wikimedia Commons
Sumber: Wikimedia Commons

Vjerojatno najpoznatiji tvit Elona Muska ikada, onaj o tome kako planira Tesline dionice povući s burze, iz ljeta 2018. godine, uvalio ga je u mnoge probleme. Zbog tvitanja o poslovanju kompanije, čije su dionice javno dostupne na burzi, a poslovanje mora biti transparentno, američki SEC mu je bio naredio da se mora povući s čelnog mjesta, odnosno da mora imati nadzor nad svojim ponašanjem u Tesli. Isto tako, naređeno mu je bilo da ne smije tvitati o Tesli bez prethodnog odobrenja nadležnih. Platio je i 20 milijuna dolara kazne, u sklopu nagodbe sa SEC-om.

Dodatna posljedica nekontrolirano tvitanja bila je i kolektivna tužba dioničara Tesle, koji su tvrdili da je Muskova objava bila zavaravajuća i manipulativna te da im je kao takva načinila štetu. Dugotrajni proces okončan je ovoga petka, a šef Tesle (sada i Twittera) oslobođen je optužbi za zavaravanje ulagača. Da je bio proglašen krivim, vjerojatno bi morao platiti milijarde dolara odštete ulagačima – ovako, odšetao je potpuno slobodan.

Sudac u ovom slučaju naglasio je kako se tvit o osiguravanju novca za preuzimanje Teslinih dionica može smatrati neistinitim, a pred porotu je stavio važnije pitanje. Oni su trebali odlučiti je li Muskova objava bila dovoljno značajna, kako bi utjecala na trgovanje dionicama od strane ulagača. Porota od devet članova odluku o Muskovoj nevinosti donijela je za manje od dva sata.