Internet Archive davao korisnicima knjige besplatno pa zaradio tužbu

Američki izdavači tužili su poznati internetski servis Internet Archive za piratstvo jer je tijekom pandemije dao svoju biblioteku digitalnih knjiga besplatno na korištenje svima

Sandro Vrbanus utorak, 2. lipnja 2020. u 13:04

Internetski servis Internet Archive poznat je po svojoj arhivi starih, odavno ugašenih, web stranica i arhiviranim ranijim verzijama postojećih webova, WayBackMachine. No, ovaj servis služi i kao repozitorij raznih drugih digitalnih sadržaja, recimo igara, ili pak knjiga. Upravo knjige postale su sporne proteklih mjeseci pa je zbog njih ovaj servis zaradio veliku tužbu američkih izdavača. Hachette, HarperCollins, Wiley i Penguin Random House tužili su inače neprofitni Internet Archive da je postao – piratski servis.

Naime, oni su svoju arhivu digitalnih knjiga Open Library proteklih desetak godina koristili kako bi korisnicima omogućili virtualnu "posudbu", i to za samo jednog korisnika istodobno, što nije sporno. Za tužitelje je sporna odluka da se sve knjige daju neograničenom broju korisnika na korištenje za vrijeme pandemije. Internet Archive svoju odluku pravda željom da se pomogne ljudima koji su prisiljeni učiti i raditi od kuće u ovim izvanrednim okolnostima.

Servisu prijeti gašenje

Međutim, vlasnicima autorskih prava za te knjige odluka nije dobro "sjela" pa sada tužbom traže zadovoljštinu. Zakonom je za ovakve slučajeve predviđena odšteta od 150.000 dolara po knjizi, a kako Internet Archive ima na raspolaganju 1,3 milijuna digitalnih knjiga, plaćanje punog iznosa mogao bi ih odvesti u bankrot. Ipak, tužitelji nemaju primarni cilj ugasiti ovaj servis već tužbom žele postići da on prestane dijeliti njihove knjige "šakom i kapom", te da se vrati na digitalno posuđivanje knjiga jednom po jednom korisniku, i to za knjige za koje imaju fizičke kopije u posjedu.

Vlasnici tuženog servisa nadaju se da će sud uvažiti njihov argument da je pandemija koronavirusa bila samo iznimka, kao i činjenicu da su spremni, na zahtjev, iz besplatne posudbe ukloniti djela bilo kojeg autora. Proglase li ih, pak, piratima koji masovno krše autorska prava na velikoj skali, posljedice dijeljenja besplatnih knjiga zbog pandemije mogle bi biti ogromne.