Umro je Inoslav Bešker

Nakon duge i teške bolesti zauvijek nas je napustio Inoslav Bešker, jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara, predavač na Sveučilištu u Splitu, te sveučilištima u Napulju, Rimu i Bolonji, dobitnik brojnih nagrada i suradnik brojnih tiskovina

Bug.hr četvrtak, 29. lipnja 2023. u 13:15

Nakon duge i teške bolesti zauvijek nas je napustio Inoslav Bešker, jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara i povremeni suradnik u Bugu. Bio je čovjek mnogih interesa i velikog znanja, te dobitnik brojnih novinskih i drugih nagrada. K tome, bio je u redoviti predavač na Sveučilištu u Splitu, te predavač na talijanskim sveučilištima u Napulju, Rimu i Bologni. 

Za sebe je govorio da je "Splićanin rođen u Zagrebu" (porijeklom iz Dicma kraj Sinja) jer je u Splitu odrastao te tamo završio osnovnu školu i gimnaziju. Usprkos tome, volio je, tobože nonšalantno, drugim Splićanima svakom prilikom objasniti kako bi Zadar, a ne Split, trebao biti glavni grad Dalmacije jer je "jednostavno urbaniji i kulturniji". 

Zadranima je, pak, govorio kako je Austrougarska s pravom napravila psihijatrijsku bolnicu na Ugljanu zbog neposredne blizine sirovine za njen stalni pogon. 

Bio je erudit, duhovit i zaljubljen u računala. Zadnji tekst u našem tiskanom izdanju objavio je u našem ljetnom dvobroju iz 2003., dakle, prije točno 20 godina.

Nedostajat će nam.