Windows 11 dobiva podršku za USB 4 v2

Iako bi neki pomislili da će nova verzija USB standarda biti USB 5, to ipak nije slučaj. USB 4 v2 zapravo je standard koji ima dvostruko veću propusnost podataka

Matej Markovinović srijeda, 17. siječnja 2024. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Microsoft je započeo testiranje novog standarda USB 4 v2 na Windowsima 11 koji obećava visoke brzine prijenose podataka. Kako prenosi Windows Central, podrška za brzinu prijenosa do 80 Gbps uključena je pojedinim korisnicima u Dev Channelu unutar Windows 11 Builda 23615.

Riječ je, naime, o značajnom ažuriranju na standard koji je, među ostalom, u potpunosti kompatibilan i s onim prijašnjim, što znači da stariji dodaci neće prestati raditi kada se spoje na računala, već će funkcionirati kao i inače.

„Drago nam je što možemo najaviti podršku za najnoviju generaciju USB standarda u ovoj verziji Windowsa. Podrška za USB 80 Gbps u početku će stići na odabranim uređajima temeljenim na Intelovim Core procesorima 14. generacije iz HX serije, kao što je Razer Blade 18“, priopćili su iz Microsofta.

Razer Blade 18. 📷 Foto: Razer
Razer Blade 18. Foto: Razer

Ističu, također, da je ovo prvo veže ažuriranje standarda USB 4 koje povećava brzinu prijenosa s 40 Gbps na 80 Gbps, kao i da omogućuje korištenje sljedeće generacije zaslona visokih performansi, pohrane i povezivosti.