Počeli upisi za studij insurtecha na FER-u: Industrija će do 2026. vrijediti 30 milijardi dolara

Usuret novom semestru, razgovarali smo s prof. dr. sc. Zvonkom Kostanjčarom s FER-a o programu i benefitima za polaznike...

Dragan Petric ponedjeljak, 11. rujna 2023. u 06:00

Insurtech ili tehnologija osiguranja je primjena tehnologije u industriji kako bi se poboljšali procesi i stvorili novi proizvodi i usluge. To može uključivati bilo što, od upotrebe analitike podataka za sklapanje polica do razvoja digitalnih platformi za kupnju i upravljanje osiguranjem. U prošlosti je kupnja osiguranja bila složen i dugotrajan proces. Sada, insurtech kompanije koristeći nove tehnologije i analitiku mogu obraditi podatke i ponuditi personalizirane police u samo nekoliko minuta. S vrijednošću od 8 milijardi dolara 2021. godine, očekuje se da će globalno insurtech tržište do 2026. biti vrijedno gotovo 30 milijardi dolara.

Što se sve mijenja, što je potrebno razumijeti i kako savladati korištenje novih tehnologija poput umjetne inteligencije u osigurateljnoj industriji - pitanja su na koje će odgovor dati stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu tijekom nove godine poslijediplomskog specijalističkog studija „Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH“. Naime, FER je u suradnji s Croatia osiguranjem 2019. godine pokrenuo specijalistički studij namjenjen svima koji rade u industriji, ali i ostalima koji žele razumijeti kako nove tehnologije i trendovi utječu na tržište osiguranja. Sada su u tijeku prijave za novu akademsku godinu.

Studij se odvija u suradnji s drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, poput Prirodoslovno-matematičkog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Polaznici će se upoznati s najnovijim trendovima u razvoju informacijsko-komunikacijskih i digitalnih tehnologija te organizacijskim i poslovnim aspektima primjene istih u dinamičnom poslovnom okruženju osigurateljne industrije. Pokretanjem INSURETECH studija, Zagreb je postao jedno od regionalnih i europskih središta za edukaciju o naprednim trendovima i tehnologiji u osiguranju.

Usuret novom semestru, razgovarali smo s prof. dr. sc. Zvonkom Kostanjčarom s FER-a o programu i benefitima za polaznike.

Kome je studij namijenjen?

Namijenjen je svima onima koji žele razumjeti kako digitalne inovacije mijenjaju industriju osiguranja i kako utječu na razvoj poslovanja. Prije svega, onima koji rade u osigurateljnoj industriji kako bi proširili svoje znanje o novim tehnološkim rješenjima koja se primjenjuju u industriji, što im može pomoći u napredovanju u karijeri. Sigurno je zanimljiv i IT stručnjacima koji se žele usmjeriti prema insurtechu i tako iskoristiti prilike koje pruža osigurateljna industrija. Tu su i poduzetnici kojima insurtech može biti temelj za razvoj novih tehnoloških rješenja ili startupa usmjerenih na ovu industriju. Namijenjen je i svima koji su završili diplomski studij iz STEM područja, ekonomije ili srodnih disciplina kojima insurtech može pomoći da steknu dublje razumijevanje o tome kako tehnologija transformira osigurateljnu industriju - što im u konačnici može biti sjajna prilika za zapošljavanje u tom sektoru. Studij je namijenjen i zaposlenicima regulatornih tijela koji mogu dobiti bolji uvid u tehnološke napretke u industriji, ali i svima ostalima koji su zainteresirani za digitalne promjene i kako one utječu na različite industrije.

Kakva znanja i kompetencije polaznici stječu na ovom studiju?

Kroz ove teme, polaznici insurtech studija će biti osposobljeni za donošenje kvalitetnijih odluka, razumijevanje tehnoloških izazova i prilika koje se pojavljuju u industriji osiguranja te stvaranje konkurentske prednosti.

Polaznici će naučiti kako koristiti metode umjetne inteligencije i alate za analizu velikih količina podataka u svrhu dobivanja ključnih informacija koje mogu pomoći u procjenama šteta i rizika, određivanju cijena, uvođenju personaliziranih usluga osiguranja. Također, razvijaju sposobnost prepoznavanja novih prilika i stvaranja inovativnih rješenja koja mogu transformirati industriju osiguranja. Učit će se i o procesima inovacije i poduzetničkom razmišljanju. Kolege upoznajemo s pravnim i regulatornim aspektima osiguranja i insurtech industrije s naglaskom na privatnost, sigurnost podataka i usklađenost s propisima.

Koliko je insurtech važan prilikom zapošljavanja na tržištu osiguranja?

Obzirom da se osigurateljna industrija stalno razvija, prilagođava novim tehnologijama i trendovima, poslodavci sve više traže stručnjake koji su upoznati s insurtechom. Svjesni da unapređenje osigurateljnih procesa putem tehnologije može unaprijediti efikasnost, poslodavci žele smanjiti troškove i poboljšati korisničko iskustvo. Tada upravo razumijevanje insurtecha može biti ključno prilikom zapošljavanja. Informiranje i praćenje najnovijih tehnoloških trendova u osigurateljnom sektoru može i pomoći će da se istaknete kao kandidat s dodatnom vrijednošću.

Otkud ideja za pokretanjem ovakvog studija?

Tehnološke promjene i inovacije utječu i na industriju osiguranja i mijenjaju način na koji osiguravajuća društva nude svoje usluge pa se tako ukazala i potreba da oni koji se tim poslom bave budu u korak s tim promjenama. Cilj ovog studija, koji je pokrenut u suradnji s Croatia osiguranjem, je obrazovanje stručnjaka koji će nositi daljnji razvoj industrije u Hrvatskoj i regiji. Studij je stvoren kako bi doprinio unaprjeđenju razumijevanja i korištenja novih tehnologija u osiguranju te odgovorio na postojeće i buduće zahtjeve tržišta tako da ponudi cjelovit pogled na razvoj novih osigurateljnih proizvoda. Osiguravajuća društva koje će se prilagoditi promjenama i prihvatiti inovacije zasigurno će biti uspješnije na tržištu. Insurtech studij ima svjetlu budućnost i očekujemo da će interes za ovim područjem samo rasti.

Trenutno je otvoren natječaj za upis novih kandidata i traje do 25. rujna 2023., a svi zainteresirani mogu pronaći više informacija na poveznici.