Neobičan patent iz Microsofta: ruksak s umjetnom inteligencijom

Američki je Patentni ured nedavno zaprimio patentnu prijavu kojom Microsoft želi zaštititi svoju inovaciju – pametni nosivi uređaj u obliku ruksaka, sa senzorima, kamerama i mikrofonima te AI mogućnostima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 07:10

Tehnološke kompanije vrlo često pokušavaju patentirati svoje neobične izume i ideje, bez obzira planiraju li ih ikada komercijalizirati – a sve samo kako bi se zaštitili za budućnost te imali prednost u slučaju da neka prijavljena tehnologija zaista i zaživi u stvarnosti. Često smo tako proteklih godina izvještavali o neobičnim patentnim prijavama iz Applea, a ovoga je puta red i na Microsoft. Njihova patentna prijava, službeno predana 2. svibnja, opisuje "nosivi uređaj potpomognut umjetnom inteligencijom, na primjer ruksak".

Asistent svjestan konteksta

Na tom tragu su i daljnji opisi, kao i ilustracije. Pametni bi ruksak mogao uključivati senzore, kamere i mikrofone ili druge računalne sklopove, kako bi obavljao funkciju glasovnog asistenta. Korisniku bi to dalo priliku pitati nešto svoj ruksak, a ovaj bi iskoristio sve dostupne mu dodatke kako bi ponudio glasovni odgovor, sa smislom i u valjanom kontekstu. Jedna od ilustracija tako prikazuje korisnika na skijanju, koji razgovara sa svojim ruksakom. "Mogu li skijati u ovom smjeru?" pita skijaš. "Ne, taj smjer je izvan granica. Skijaj udesno", odgovara ruksak, nakon što je procesirao upit, sagledao okolinu te analizirao lokaciju na kojoj se skijaš nalazi.

Kome i kako bi ovakva pametna naprtnjača mogla biti od koristi, u patentnoj prijavi ne stoji izričito. Piše tek da bi ovakav digitalni asistent bio mobilan, ne bi zahtijevao skretanje pozornosti korisnika (kao primjerice mobitel), a moglo bi ga se koristiti i u raznim situacijama – samo glasovnim naredbama. Da se vratimo spomenutom skijašu, on bi se pametnim rancem pričao čak i dok skija, dok su mu ruke u rukavicama i zauzete držanjem štapova.

Iz patentne prijave
Iz patentne prijave

Daje Microsoftov inovator u ovom opisu još nekoliko primjera. Korisnik s ruksakom stoji pred plakatom za koncert koji ga zanima, potom izgovori da želi na njega i ići – a ruksak će mu odmah staviti podsjetnik u kalendar, samostalno pročitavši detalje o vremenu i lokaciji koncerta s plakata. Sve to obavilo bi se glasovnom naredbom "dodaj ovo u moj kalendar", koju bi ruksak razumio i ostatak obavio autonomno.

Iz patentne prijave
Iz patentne prijave

Od ostalih primjera navode se aktivne upute za kretanje gradom, uz pomoć ugrađenog GPS-a, pomoć osobama s invaliditetom, upravljanje popisima za kupovinu (i aktivno uklanjanje kupljenih namirnica s njega, kada ih korisnik uzme s police), kao i još ponešto mogućih primjena ove tehnologije. Na Patentnom uredu SAD-a je sada procijeniti koliko su opisani koncepti zaista inovativni i jedinstveni, tj. jesu li zavrijedili postati patentom.