Počelo je: Netflix naplaćuje dodatne korisnike izvan matičnog kućanstva u Europi

Korisnici u Kanadi, Novom Zelandu, Španjolskoj i Portugalu među prvima su koji će morati plaćati dodatak na pretplatu, žele li svoj pristup Netflixu podijeliti s nekime tko s njima ne živi

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. veljače 2023. u 12:20

Više od 100 milijuna ljudi u svijetu na neki način s prijateljima i obitelji dijeli lozinku za Netflix, objavljeno je iz ove kompanije, uz napomenu da im to "utječe na mogućnost ulaganja u nove TV serije i filmove". Drugim riječima, korisnici su pretjerali, a Netflix želi od njihovog dijeljenja pristupa više zaraditi. Tijekom prošle godine, pišu dalje, istraživali su i testirali kako uvesti naplatu za dodatne korisnike, obavili i demo testiranje te funkcije u dijelu Južne Amerike, a globalno će ono biti lansirano u narednim mjesecima.

Ovoga tjedna, prvi su puta uveli pravi, ne više eksperimentalni, sustav naplata za dodatne račune, a on obuhvaća korisnike iz Kanade, Novog Zelanda, Portugala i Španjolske. Cilj je, kažu u Netflixu, pretplatnicima omogućiti bolju kontrolu nad time tko ima pristup njihovom računu. Naravno, to će pretplatnike i koštati.

3,99 eura mjesečno

Prvo što se mijenja, jest činjenica da će pretplatnici morati odrediti svoju "primarnu lokaciju", kako bi se na sustav prijavilo mjesto "matičnog kućanstva". To mjesto bit će ono na kojem će se svi dodatni računi morati prijaviti barem jednom u mjesec dana, kako bi ih se smatralo članovima tog kućanstva. Svi ostali bit će podložni naplati dodatka na pretplatu, no niti njihov broj neće biti ograničen. Pretplatnici Standard paketa moći će na svoj račun dodati tek jednog dodatnog člana izvan svojeg kućanstva, dok će oni u Premium paketu moći dodati – dva.

Oni koji plaćaju osnovnu pretplatu (Basic) ili, na nekim tržištima, osnovnu s reklamama (Basic with Ads), neće imati mogućnost podijeliti račun ni sa kime tko s njima ne živi (ili barem jednom mjesečno ne navrati k njima).

Kad je riječ o cijenama, za pretplatnike u Portugalu će pristup za dodatnog člana koštati 3,99 eura, a u Španjolskoj 5,99 eura na mjesec. Za Kanadu i Novi Zeland ta cijena je 7,99 dolara (kanadskih, odnosno novozelandskih).

Dodatni članovi, koji će na ovaj način ostati bez pristupa Netflixu, imat će opciju prebaciti svoj račun na novu pretplatu, a osnovnim će članovima, kako je to bilo objavljeno nedavno, biti moguće i nakratko otputovati od kuće i pritom zadržati normalan pristup usluzi streaminga.