Naši predstavnici briljirali na dvije informatičke olimpijade

Mlada reprezentacija Hrvatske osvojila je jednu zlatnu i dvije srebrne medalje u Bratislavi, te dvije srebrne i dvije brončane u Azerbajdžanu

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. kolovoza 2019. u 16:55

Na slici su naši reprezentativci: Krešimir Nežmah, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić

Na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2019, koja se od 23. do 29. srpnja održala na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi, mlada hrvatska informatička reprezentacija ove je godine ostvarila izniman uspjeh.

U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Armenija, Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina) mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje, objavio je Hrvatski savez informatičara.

Naša najmlađa reprezentacija

Svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a tijekom školske godine sva četvorica su se, u organizaciji svoje škole, za informatička natjecanja dodatno pripremala s Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama.

Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.

Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 14. travnja) i Izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja), a s njima su bili i njihovi stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj, te odgovorni voditelj Krešimir Malnar.

Medalja Ime i prezime Razred/Škola
ZLATO PATRIK PAVIĆ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO DORIJAN LENDVAJ 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBRO KREŠIMIR NEŽMAH 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
- PAVEL KLISKA 3. razred, XV. gimnazija Zagreb

CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Uspjeh i u Azerbajdžanu

Mladi hrvatski informatičari okupljeni se i s 31. Međunarodne informatičke olimpijade vraćaju s medaljama. Na olimpijadi koja se održala u Bakuu u Azerbajdžanu i koja je okupila 325 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta, naši su učenici osvojili dvije srebrne i dvije brončane medalje.

Učenik 1. razreda Patrik Pavić i učenik 2. razreda Krešimir Nežmah osvojili su srebro, a broncu su zaslužili učenik 1. razreda Dorijan Lendvaj i učenik 3. razreda MIOC-a Pavel Kliska, objavljeno je danas.