Može li jeftini 5G iPhone privući milijardu korisnika Androida?

Zanimljivo, iako prilično nerealno, predviđanje objavili su ovoga tjedna analitičari J.P. Morgana. Ono kaže da bi Appleovo lansiranje iPhonea SE s podrškom za 5G moglo značajno prodrmati tržište mobitela

Sandro Vrbanus petak, 17. prosinca 2021. u 21:02

Narednoga proljeća Apple bi trebao osvježiti svoju ponudu mobitela u donjem cjenovnom segmentu, i to uvođenjem na tržište novog ulaznog modela, tradicionalno nazvanoga iPhone SE. Proteklih smo tjedana tako mogli iz nekoliko izvora doznati da bi ovaj uređaj trebao zadržati vanjski izgled, dizajn, veličinu ekrana i Home tipku postojećega iPhonea SE, ali bi iznutra trebao biti nadograđen na čip A15 Bionic, poznat iz ovogodišnje linije iPhonea 13.

No, najznačajnija bi promjena modela SE u 2022. godini trebala biti ona vezana uz podršku za mobilne mreže nove generacije. Ostvare li se predviđanja, sljedeći će najjeftiniji iPhone donijeti podršku za 5G mreže, što analitičari J.P. Morgana smatraju ključnom prednošću, uz zadržavanje niske ulazne cijene.

Niska cijena i 5G kao dobitna kombinacija

Njihova analiza kaže kako ovakav iPhone, s početnom cijenom 269 dolara u SAD-u, pod uvjetom da korisnik vrati stari uređaj, ili 399 dolara u ostatku svijeta, ima potencijal privući ogroman broj postojećih korisnika mobitela s Androidom. Jeftini, dakle, iPhone s podrškom za 5G – kažu analitičari – može ciljati na 1,4 milijarde ljudi koji sada koriste Android te na 300 milijuna onih koji imaju starije modele iPhonea.

Naravno, ove brojke su iznimno daleko od stvarnosti. iPhone SE bi se u sljedećoj godini, prema nekim očekivanjima, trebao prodati u oko 30 milijuna primjeraka, dok bi cijela linija iPhonea trebala dostići oko 250 milijuna prodanih komada diljem svijeta. Stoga, čak da se ostvari i 10% predviđanja koja su iznijeli u J.P. Morganu, iPhone SE postao bi neviđeni prodajni hit.

Podsjetimo kako će 2022. godine, bude li na tržište zaista plasiran iPhone SE s postojećim dizajnom, on vanjskim izgledom biti jednak osam godina starom modelu iPhonea 6.