iPhone 12 s podrškom za 5G mogao bi kasniti nekoliko mjeseci

Apple navodno razmišlja o dužoj odgodi lansiranja novog iPhonea kako bi osigurao dovoljne količine, ali i polučio veći uspjeh na tržištu

Sandro Vrbanus petak, 27. ožujka 2020. u 14:58

Japanski Nikkei Asian Review doznao je iz izvora bliskih dobavnom lancu Applea da bi aktualna kriza s koronavirusom mogla značajno odgoditi lansiranje sljedeće generacije iPhonea. U Cupertinu su navodno već održani krizni sastanci na kojima se diskutirala višemjesečna odgoda, pa bi umjesto tradicionalno početkom rujna, novi iPhone 12 mogao biti predstavljen u studenome, a možda i kasnije.

Dodatni razlog za odgodu mogla bi biti i Appleova želja da iPhone 12 s podrškom za 5G bude velik iskorak, a ne samo manji redizajn postojećih modela. Stoga bi kompanija mogla pričekati da se smire posljedice korona-krize u cijelom svijetu te da novi modeli iPhonea stignu na tržište kada si ih kupci budu mogli priuštiti.

Oprečne informacije

Na ove informacije reagirali su tajvanski dobavljači 5G tehnologije koji rade s Appleom. Oni su za DigiTimes priopćili kako do njih nisu došli nikakvi zahtjevi za odgodom isporuke, te da prema njihovim informacijama značajnije odgode lansiranja iPhonea 12 neće biti.

Što do sada znamo?

Kao što se već mjesecima špekulira, Apple bi ove godine trebao značajnije osvježiti svoju ponudu mobitela. iPhone 12 trebao bi doći u čak četiri inačice – s ekranima dijagonale 5,4", 6,7", te dvije inačice s 6,1-inčnim zaslonom. Osnovni modeli dvanaestice trebali bi imati dvije manje dijagonale (5,4" i 6,1") dok bi "Pro" inačica dolazila s dva veća panela, onima dijagonale 6,1" i 6,7". Svi ekrani trebali bi biti izrađeni u OLED tehnologiji

Svi ovogodišnji modeli trebali bi imati podršku za 5G mreže. Pogonit će ih potpuno novi A14 SoC, kamere bi na svim modelima trebale biti trostruke uz mogućnost pojave LiDAR senzora. Dizajn bi trebao biti izmijenjen (po uzoru na iPhone 4 ili 5, bez zaobljenih bridova), uz smanjeni ili potpuno izbačeni notch.