Google službeno najavio Pixel 6 i Pixel 6 Pro, donosimo poznate informacije

Dosadašnje demonstracije prikazane novinarima navode da će Tensor SoC unaprijediti brojne stvari, među kojima se ponajviše ističe kvaliteta fotografija, a tu je i senzor otiska prsta ispod zaslona

Matej Markovinović srijeda, 4. kolovoza 2021. u 06:00

Još je u svibnju renomirani leaker Steve Hemmerstoffer, poznatiji kao OnLeaks, objavio rendere novih Google Pixel mobilnih uređaja koji su otkrili njihov potpuno novi dizajn, ali i činjenicu da stiže i Pro verzija, koja će konkurirati flagship uređajima ostalih proizvođača.

No, gotovo tri mjeseca nakon što su procurili renderi, Google je službeno najavio Pixel 6 i Pixel 6 Pro uređaje te su otkrili da će imati tvrtkin SoC Tensor, koji će uključivati novi Titan M sigurnosni čip i čip za operacije umjetne inteligencije i strojno učenje.

„Definitivno nismo bili na razini vodećih uređaja u posljednjih nekoliko godina, no ovo će biti drugačije“, otkriva za The Verge viši potpredsjednik Googlea, Rick Osterloh, dodajući i da će zbog toga cijena biti dostojna premium uređajima, što znači da će zainteresirani kupci morati nešto dublje zaviriti u svoj džep.

Google je potvrdio da će Pixel 6 Pro imati 6,7-inčni blago zakrivljeni QHD+ zaslon od 120 Hz, a stražnjicu će mu krasiti trostruke kamere sa 4X telefoto lećom u periskopskom stilu. No, iz tvrtke nisu otkrili specifikacije kamera, osim da će glavni širokokutni senzor moći primati 150 posto više svjetla u usporedbi s prijašnjim.

S druge strane, Pixel 6 će imati nešto manji, 6,4-inčni FHD+ ravni zaslon od 90 Hz te će mu za razliku od njegovog „većeg brata“, nedostajati telefoto leća, pa će tako imati širokokutnu s novim senzorom i ultraširoku, što potvrđuje glasine iz svibnja.

Međutim, glavna je novost činjenica da će oba uređaja imati tvrtkin Tensor SoC koji je bio u razvoju četiri godine, no Google ne otkriva njegove performanse niti tko stoji iza GPU-a i CPU-a, ali Osterloh tvrdi da će taj čip biti vodeći na tržištu.

 „Standardne stvari koje se najčešće gledaju bit će vrlo konkurentne, dok će stvari vezane uz umjetnu inteligenciju biti u potpunosti različite“, navodi Osterloh ističući da je riječ o njihovom dizajnu SoC-a koji je osmišljen prvenstveno sa svrhom poticanja unaprjeđenja tvrtkinog ML-a i AI-a.

Na kraju, Osterloh je najavio da će Google uzimati svoj „dio kolača“ na tržištu gdje god stigne, pa tako navodi da je tvrtka spremna puno uložiti u marketing novih Pixel telefona, a pretpostavlja se da će službeno predstavljanje biti ove jeseni.