Shazam je stariji i od iPhonea, znate li kako je funkcionirao prije toga?

Servis za prepoznavanje pjesama Shazam slavi 20. rođendan. Osnovan je čak šest godina prije nego je Apple svijetu predstavio trgovinu mobilnih aplikacija App Store

Sandro Vrbanus subota, 20. kolovoza 2022. u 19:00

Mobilnu aplikaciju Shazam danas za prepoznavanje glazbe na temelju samo nekoliko taktova aktivno koristi više od 225 milijuna ljudi diljem svijeta. Ovoga tjedna obilježen je njezin 20. rođendan, a istodobno je premašen i prag od čak 70 milijardi prepoznavanja pojedinačnih pjesama. Ovim su se brojevima pohvalili iz Applea, koji je vlasnik Shazama od 2018. godine.

Ako ste s razumijevanjem pročitali uvod u ovaj tekst, jasno vam je da "matematika ne štima". Kako je moguće da je mobilna aplikacija Shazam stara 20 godina, ako pametni mobiteli na Androidu u iOS-u ne postoje tako dugo? Kako Shazam radi od 2002. godine, ako je Appleov App Store, u kojem je prvi puta lansiran, pokrenut tek 2008. godine? Evo i odgovora…

Prepoznavanje preko telefona

Servis Shazam služio je za prepoznavanje glazbe i prije pojave pametnih telefona. Lansiran je u kolovozu 2008. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu kao telefonska usluga. U to vrijeme, korisnici koji su htjeli identificirati neku pjesmu, koja svira u njihovoj blizini, mogli su s mobilnog telefona nazvati broj 2580 i držati telefon pored izvora zvuka. Nedugo zatim primili bi SMS poruku u kojoj su pisali naziv pjesme i ime izvođača.

U srpnju 2008. godine Shazam se pojavio na tada tek nekoliko mjeseci starom App Storeu, a u listopadu iste godine stigao je i na Android. 2015. godine Shazam je dobio i verziju za Apple Watch, a od rujna 2018. godine kompanija je službeno integrirana u Apple. Od ostalih važnijih datuma, današnji vlasnik Shazama ističe lipanj 2021. godine, kada je prvi puta premašeno milijardu "shazamanja" mjesečno te svibanj ove godine, kada je zabilježeno 2 milijarde ukupnih instalacija ove aplikacije na mobitelima diljem svijeta.

Zanimljivosti iz svijeta Shazama

  • Prva shazamana pjesma ikada: “Jeepster”, T. Rex (19. travnja 2002.)
  • Prva shazamana pjesma na iOS-u: “How Am I Different”, Aimee Mann (10. srpnja 2008.)
  • Prva pjesma s tisuću shazamanja: “Cleanin’ Out My Closet”, Eminem (rujan 2002.)
  • Prva pjesma s milijun shazamanja: “TiK ToK”, Ke$ha (veljača 2010.)
  • Prva pjesma s deset milijuna shazamanja: “Somebody That I Used to Know”, Gotye feat. Kimbra (prosinac 2012.)
  • Prva pjesma s dvadeset milijuna shazamanja: “Prayer In C (Robin Schulz Radio Edit)”, Lilly Wood & The Prick i Robin Schulz (listopad 2015.)
  • Prvi glazbenik sa stotinu milijuna shazamanja: David Guetta (svibanj 2015.)
  • Najviše shazamanja ikad: Drake (glazbenik), “Dance Monkey”, Tones And I (pjesma), “Crazy”, Gnarls Barkley (najviše upita preko telefonskog broja 2580).