Popularna dating aplikacija nestala s kineskog App Storea

Trenutno nije poznata kada je Grindr nestao s kineskih Android trgovina aplikacija, no inačica za iOS uklonjena je s App Storea 27. siječnja

Matej Markovinović utorak, 1. veljače 2022. u 06:00

Popularna LGBTQ dating aplikacija Grindr, misteriozno je nestala s Appleovog App Storea i nekih Android trgovina aplikacija u Kini, izvijestio je Bloomberg.

Uklanjanje Grindra uslijedilo je nakon što je kineska vlada prošloga tjedna objavila da će suzbiti ilegalni sadržaj, pornografiju i zloćudnu aktivnost na internetu. Razlog pooštravanja ograničenja je upravo održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje bi trebale početi 4. veljače.

Međutim, budući da je Grindr na kraju krajeva LGBTQ dating aplikacija, valja napomenuti da homoseksualnost nije protuzakonita u Kini. Svakako treba napomenuti i da je Grindr do početka 2020. godine bio u vlasništvu kineske tvrtke Beijing Kunlun Tech, nakon čega je prodan američkoj tvrtki San Vicente Acquisition. Lokalne alternative Grindru poput Blueda, još su uvijek dostupne za preuzimanje, pa se nagađa da je kineskim vlastima problem upravo novi vlasnik jedne od najpoznatijih LGBTQ dating aplikacija.