"Forwarduše" na WhatsAppu bit će teže masovno prosljeđivati

Kako bi stali na kraj brzom širenju dezinformacija, primarno vezanih uz koronavirus, u WhatsAppu su odlučili još malo postrožiti pravila vezana uz masovno prosljeđivanje poruka

Sandro Vrbanus utorak, 7. travnja 2020. u 11:42

Dok milijarde ljudi sjede kod kuće i ne mogu se vidjeti i družiti sa svojim prijateljima i obiteljima, velik se broj njih okrenuo se virtualnoj komunikaciji putem raznih aplikacija, među kojima WhatsApp slovi za jednu od najpopularnijih. U Facebooku, koji je vlasnik WhatsAppa, primijetili su da u kriznim situacijama njihovim aplikacijama kruže i informacije koje ne pomažu u ublažavanju krize – naprotiv, one dižu paniku i propagiraju razne dezinformacije.

Ništa drugačija situacija nije niti trenutačno u svijetu, kada je glavna tema u svim medijima i privatnim razgovorima borba protiv pandemije koronavirusa. WhatsAppom kruži velik broj zabavnih sličica, memea i drugih "forwarduša", no među njima se nalaze i one koje šire lažne vijesti i paniku.

Jedna od posljedica takvog nekontroliranog širenja lažnih informacija, primjerice, bilo je i nedavno paljenje 5G odašiljača u Velikoj Britaniji.

Prosljeđivanje u jedan po jedan razgovor

Poruke koje su proslijeđene iz jednog chata u drugi već sada su označene kao takve, a ubuduće će WhatsApp imati još stroža pravila za broj razgovora u koji će se jedna poruka moći proslijediti. Poruke koje sa sobom nose oznaku dvostruke strelice i ne dolaze od samog korisnika, bit će moguće proslijediti tek u jedan razgovor (privatni chat ili grupu) istodobno. Ovo će vrijediti samo za poruke koje platforma označi kao "često prosljeđivane", odnosno one koje su već prošle kroz lanac od preko pet korisnika.

Ovo ograničenje, kažu iz WhatsAppa, trebalo bi općenito smanjiti broj proslijeđenih poruka te viralno širenje kako onih zabavnih i poželjnih tako i onih beskorisnih ili zlonamjernih. WhatsApp bi tako trebao ostati mjesto za privatne razgovore umjesto da postane platforma za masovnu komunikaciju, ili je to barem namjera njegovih vlasnika.