Chuwi Herobox - mini računalo za rad i zabavu

Chuwi Herobox malo je po dimenzijama i po specifikacijama dostatno računalo za rad i zabavu, može se iskoristiti za NAS, kao uredsko računalo te kao HTPC za gledanje 4K filmova

Stjepan Bilić ponedjeljak, 30. prosinca 2019. u 07:00

Kineska tvrtka Chuwi u ponudi ima novo mini računalo – Herobox. Navedeno računalo dimenzijama je malo, a po specifikacijama je i više nego dostatno za konfiguriranje privatnog NAS-a, za rad u uredskim alatima ili kao kućni HTPC za gledanje 4K filmova.

Kućište ovog mini računala napravljeno je od aluminija pomoću CNC postupka. Računalo je  tiho tijekom rada, jer se za hlađenje komponenti koristi pasivni hladnjak. Proizvođač navodi kako zbog dizajna kućišta temperatura ni nakon više sati rada ne prelazi 34 stupnja Celzijusa.

Chuwi Herobox dolazi u konfiguraciji s Intelovim četverojezgrenim Celeronom N4100 (Gemini Lake) brzine 2,4 GHz, M.2 SSD-om kapaciteta 180 GB te s 8 GB RAM-a (LPDDR4). Za korisnike kojima je potreban dodatni podatkovni prostor tu je i mogućnost ugradnje jednog 2,5“ SSD ili HDD uređaja (do 2 TB).

Herobox ima dva USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, jedan USB-C port te po jedan Gigabitni LAN i 3,5-milimetarski audio port. S prednje strane kućišta nalazi se i čitač memorijskih kartica te tipka za uključivanje. Od video ulaza Chuwi je pripremio dva, analogni D-Sub i digitalni HDMI port. Osigurana je podrška za Wi-Fi (802.11 ac) i Bluetooth (4.2) tehnologije.

Računalo dolazi s predinstaliranim Windowsima 10. Proizvođač na svojim stranicama napominje kako Herobox podržava i Linux. Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Herobox će najprije biti dostupan na japanskom tržištu, a potom i u ostatku svijeta. Cijena za japansko tržište bit će oko 200 USD.