Microsoft Windows 365 Cloud - tri korisnika po licenci

Novom Windows 365 Frontline opcijom za smjenske i radnike s nepunim radnim vremenom Microsoft tvrtkama nudi veću fleksibilnost u načinu na koji kupuju licence za Cloud računala

Tomislav Stanković petak, 7. travnja 2023. u 06:00
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Usluga pristupa Windowsima, s personaliziranim aplikacijama, sadržajem i postavkama, u oblaku putem web preglednika predstavljena je prije gotovo dvije godine. Cilj joj je bio ponuditi kombinaciju snage i sigurnosti oblaka sa jednostavnošću osobnog računala.

Opcijom Windows 365 Frontline tvrtkama se, kao public preview, nude nove mogućnosti s jednom ključnom značajkom. Sada do tri osobe mogu pristupiti računalu na temelju jedne licence.

Osim prednosti za tvrtke i krajnje korisnike nekoliko ih dolazi i za administratore sustava koji će moći vidjeti povijesti korištenja pojedinih korisnika, upravljati njihovim sesijama te ih po potrebi odjaviti ako to sami nisu učinili npr. na kraju smjene. Administratori također mogu postaviti da se računala automatski odjavljuju, resetiraju i ažuriraju.

To može biti posebno korisno smjenskim i radnicima s nepunim radnim vremenom kojima tvrtke mogu ustupiti zajedničke licence umjesto plaćanja pojedinačnih licenci koje se samo djelomično koriste.

Prema tome, organizacija s 300 zaposlenika treba kupiti samo 100 licenci za Windows 365 Frontline kako bi za svih 300 zaposlenika omogućila pristup Windows 365 Cloud računalima tijekom dana.

Microsoft još radi na integraciji Cloud računala u Windows 11 što bi trebalo omogućiti uređajima sa sustavom Windows 11 da se pri pokretanju  izravno prijave na instancu Cloud računala umjesto lokalne Windows instalacije.