Microsoft ažurirao pravila i ograničenja za korištenje svojih AI usluga

Pravila će na snagu stupiti 30. rujna, a tiču se "usluga koje je Microsoft označio ili opisao kao one koje uključuju, koriste, pokreće ih ili su sustav umjetne inteligencije (AI)"

Tomislav Stanković nedjelja, 13. kolovoza 2023. u 11:33
📷 Image: Matthew Manuel, Unsplash
Image: Matthew Manuel, Unsplash

Sve većom popularnošću i zastupljenošću korištenja umjetne inteligencije pokušava se doskočiti novim pravilima i ograničenjima. Nedavno su to napravili Zoom i New York Times.

Zoom je morao dodatno pojasniti svoje uvjete korištenja vezane uz upotrebu korisničkih podataka za treniranje njihovih modela umjetne inteligencije, a New York Times je ažurirao svoje Uvjete pružanja usluge kako bi spriječio AI tvrtke da kradu njihov sadržaj.

Microsoftov ažurirani Ugovor o uslugama stupit će na snagu 30. rujna 2023., a korisnicima se savjetuje da ga pažljivo pregledaju prije nastavka korištenja Microsoftovih online proizvoda i usluga.

Pravila i ograničenja za Microsoftove AI usluge

  • Obrnuti inženjering - Ne smijete koristiti AI usluge za otkrivanje temeljnih komponenti modela, algoritama i sustava.
  • Izdvajanje podataka - Osim ako nije izričito dopušteno, ne smijete koristiti web skraping, web harvesting ili metode ekstrakcije web podataka za izdvajanje podataka iz AI usluga.
  • Ograničenja upotrebe podataka iz AI usluga - Ne smijete koristiti AI usluge ili podatke iz AI usluga za stvaranje, obuku ili poboljšanje (izravno ili neizravno) bilo koje druge AI usluge.
  • Korištenje vašeg sadržaja - Kao dio pružanja usluga umjetne inteligencije, Microsoft će obraditi i pohraniti vaše unose u uslugu, kao i izlaze iz usluge, u svrhu praćenja i sprječavanja zlouporabe ili štetne upotrebe ili izlaza usluge.
  • Potraživanja trećih strana - Isključivo ste vi odgovorni za odgovaranje na sve zahtjeve trećih strana u vezi s Vašom upotrebom AI usluga u skladu s važećim zakonima (uključujući, ali ne ograničavajući se na, kršenje autorskih prava ili druge zahtjeve koji se odnose na izlaz sadržaja tijekom Vaše upotrebe AI usluga).