Posljedice moždanog udara najbrže se liječe video igrama

Terapija temeljena na video igri poboljšava motoričke vještine pacijenata i istovremeno smanjuje vrijeme terapija i troškove liječenja

Mladen Smrekar nedjelja, 13. ožujka 2022. u 10:45

Nakon moždanog udara pacijenti mogu izgubiti osjećaj u ruci ili osjetiti slabost i smanjeno kretanje što ograničava njihovu sposobnost obavljanja osnovnih svakodnevnih aktivnosti. Tradicionalna rehabilitacijska terapija je vrlo intenzivna, dugotrajna, često skupa i mnogima nedostupna.

Pacijent vozi kajak i dok se spušta niz rijeku izvodi pokrete rukama simulirajući veslanje
Pacijent vozi kajak i dok se spušta niz rijeku izvodi pokrete rukama simulirajući veslanje

Zato su istraživači iskoristili Recovery Rapids, videoigru sa senzorom pokreta, kako bi pacijentima koji se oporavljaju od moždanog udara omogućili da svoje motoričke vještine poboljšaju kod kuće, pod nadzorom terapeuta putem telezdravstva.

Istraživači su otkrili da je terapija temeljena na igri dovela do ishoda nalik onima nakon klasične terapije, ali u petinu vremena. Ovaj pristup dakle štedi vrijeme i novac uz povećanje udobnosti i sigurnosti.

Igra Recovery Rapids pomaže pacijentima koji različite izazove moraju savladati u zabavnom, interaktivnom okruženju. Pacijenti vozi kajak i dok se spuštaju niz rijeku izvode razne pokrete rukama simulirajući veslanje. Njišu se s jedne strane na drugu kako bi upravljali kajakom i posežu iznad glave ne bi li maknuli paukovu mrežu i otjerali šišmiše. Kako napreduju, izazovi postaju sve teži.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu eClinicalMedicine.