Ulazna poslovna serija Lenovo ThinkPad E14 G4 stiže s AMD procesorom i prepoznatljivom tipkovnicom

ThinkPad je sinonim za poslovne laptope, a u nizu različitih serija, modeli E14 namijenjeni su SMO tržištu i kombiniraju najbolje strane ThinkPada - poput tipkovnice i nešto povoljnije cijene

Bug.hr utorak, 13. lipnja 2023. u 11:28
SPECIFIKACIJE – Lenovo Thinkpad E14 G4
Ekran 14'” / 1920x1080 / IPS/ 60 Hz
Procesor AMD Ryzen 7 5825U (8C / 16T)
Grafička kartica AMD Radeon Graphics
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI
1x USB 3.2 Type C (power delivery, DP 1.4)
1 × USB 3.2 Type A
1 x USB 2.0
3,5-mm audio
Masa 1,64 kg
Dimenzije 324 x 220.7 x 17.9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Cijena 1.468,00 eura

Kod kupnje prijenosnog računala nije dovoljno vidjeti ime branda već treba obratiti pozornost i na druga slova i brojke. Thinkpad koji je niz godina sinonim za poslovna računala ima više serija poput Carbon, nedavno predstavljene Z13, T ili serije E koju ovdje predstavljamo. Razlika je u namjeni odnosno publici kojoj se pojedine serije obraćaju. Tako se modeli T14s serije obraćaju enterprise korisnicima i donose neke premium značajke što ste mogli pročitati prije par mjeseci u našoj recenziji ThinkPad T14s G3 modela. E14 je model namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i pokušava kombinirati ponajbolje mogućnosti ThinkPad serije i nešto povoljniju cijenu.

Prepoznatljivi crni dizajn, metalno kućište i ovog puta plastično odmorište za dlanove
Prepoznatljivi crni dizajn, metalno kućište i ovog puta plastično odmorište za dlanove

Dizajnerski, nema velikih odstupanja u četvrtoj generaciji ovog modela. Iako nema premium materijale poput T serije, Lenovo ThinkPad E14 G4 dolazi s metalnim poklopcem ekrana i donjom stranim laptopa te tvrdom plastikom oko tipkovnice i touchpada. Vizualno ima prepoznatljivu crnu boju (dostupan i u sivoj) te crvene naglaske kroz touchpad i trackpoint. Upravo su potonje komponente prepoznatljivi nosioci svih ThinkPad laptopa. I ovdje se radi o klasičnoj ThinkPad tipkovnici s hodom tipki od 1,8 mm koja je otporna na prolijevanja i dolazi s pozadinskim osvjetljenjem (opcionalno). Ispod nje je klasični ThinkPad touchpad s tipkama na vrhu. Tu je i trackpoint koji će vjernim korisnicima ovih modela biti nezamjenjiva asistencija kod korištenja. Periferija je jedna od glavnih prednosti ThinkPad modela i tu Lenovo nije radio kompromise niti u E seriji.

Od sučelja s obje strane prijenosnog računala Lenovo je poslagao jedan USB C, USB 3.2 i USB 2.0 te HDMI i utor za slušalice
Od sučelja s obje strane prijenosnog računala Lenovo je poslagao jedan USB C, USB 3.2 i USB 2.0 te HDMI i utor za slušalice

Što se tiče ekrana, E14 i u četvrtoj generaciji dolazi s klasičnim omjerom stranica 16:9 u poplavi 16:10 formata. Radi se o IPS ekranu vrlo dobre svjetline od preko 300 cd/m2. Moguće je odabrati i model koji pokriva 100% sRGB spektra i koji dolazi i s većim kontrastom u odnosu na početni IPS panel. Sve opcije imaju 60 Hz osvježavanje ekrana, a iz nekog razloga moguće je odabrati i model s TN matricom koja nije na razini IPS opcija.

Hardversku osnovicu ove serije čini AMD Ryzen procesori. Početna opcija je AMD Ryzen 5 5625U, a naš konkretni model ima AMD Ryzen 7 5825U procesor Zen 3 arhitekture, koja je zapravo refresh Zen 2 modela. Radi se o dovoljno snažnom procesoru za sve poslovne namjene koji ima 8 jezgri i 16 Threadova te će biti sposoban i za zahtjevnije radne zadatke izvan office namjena.

ThinkPad E14 G4 može doći u više konfiguracija, a predstavljeni model ima 16 GB radne memorije i 512 GB SSD, pri čemu laptop ima dodani slot za SSD, a moguće je nadograditi i RAM. Cijena ovog modela na našem tržištu je oko 1440 eura. ThinkPad E14 G4 ima integriranu Radeon grafičku karticu koja će bez problema odraditi multimedijalne zadatke, a iako mu to nije namjena može poslužiti i za igranje na slabijim postavkama u pauzi između sastanaka. Kada se vratite na sastanke, za video pozive Lenovo je ugradio 1080p kameru koja je znatna nadogradnja u odnosu na 720p iz prošle generacije.

Tipkovnica, touchpad i trackpoint su tu kao zaštitni znakovi ThinkPad modela
Tipkovnica, touchpad i trackpoint su tu kao zaštitni znakovi ThinkPad modela

Prijenosnik je s 1,6 kilograma i dalje doista pogodan za prenošenj, ali postoji niz konkurenata koji u ovoj veličini dijagonale ekrana imaju i lakše modele. Što se tiče sučelja, ThinkPad E14 ima HDMI, jedan USB-C, te po jedan USB 3.2 i stari USB 2.0 port. Ugrađeni su Harman stereo zvučnici i dolazi s Dolby Audio certifikatom koji će do izražaja doći kada spojite kvalitetne slušalice. Od sigurnosnih značajki, uz zatvarač preko web kamere, Lenovo ima Smart Power On odnosno integrirani čitač otiska prstiju, TPM 2.0 te standardni Kensington lock.

Ideja E serije je pružiti autentično ThinkPad iskustvo što je ovdje ostvareno kroz tipkovnicu, više nego dovoljno jake komponente i trajanje baterije od oko 9 sati, uz cijenu nižu nego li za premium modele.