Novi Latitude 9330 za poslovne korisnike s naglaskom na performanse i privatnost

Novi Latitude 9330 prvi je 13-inčni uređaj unutar serije 9000 te ujedno i najtanji u portfelju Latitude s InfinityEdge zaslonom što ga čini više nego dobrim za poslovne korisnike koji su se navikli na hibridni rad, u pokretu

Stjepan Bilić ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 06:00

Dell je unutar serije Latitude predstavio novo prijenosno računalo za poslovne korisnike. Riječ je o modelu Latitude 9330 koji je ponio titulu prvog 13-inčnog prijenosnika unutar serije Latitude 9000 te ujedno i najtanjeg prijenosnika u portfelju Latitude koji je opremljen InfinityEdge zaslonom omjera 16:10. Manje dimenzije, moćne komponente i druge posebnosti čine ga i više nego dobrim izborom za poslovne korisnike koji su se zadnjih godina navikli, odnosno prebacili na hibridni način rada – u pokretu.

Latitude 9330 temelji se na najnovijim Intelovim tehnologijama - procesorima 12. generacije i Intelovoj Iris Xe grafici. Osnovni model opremljen je s Core i5-1230U procesorom, a korisnicima su na raspolaganju i dva dodatna – Core i5-1240U te Core i7-1260U. Također osnovni model dolazi s 8 GB LPDDR5 RAM-a, a ovisno o potrebama korisnika radnu je memoriju moguće nadograditi do 32 GB. Što se tiče podatkovnog prostora proizvođač nudi četiri PCIe NVMe SSD uređaja – dva po 256 GB od kojih jedan podržava Opal 2.0 tehnologiju kriptiranja sadržaja te po jedan 512 GB i 1 TB model.

Zaslon je kako smo u uvodu naveli 13-inčni, točnije 13,3“. Razlučivost zaslona je 2.560 x 1.600 točaka. Zaslon je osjetljiv na dodir što je dobro, jer Latitude 9330 spada u domenu 2-u-1 uređaja čiji se zaslon može preklopiti što korisnicima omogućava brzo pretvaranje prijenosnog računala u tablet i obrnuto. Kako je najprije riječ o prijenosniku kojeg će najčešće koristiti poslovni korisnici za rad na daljinu koji često uključuje i videokonferencije Dell je ugradio kvalitetnije FHD/IR kamere razlučivosti 1.920 x 1.080 točaka koje je i opremio tehnologijom poništavanja neuronske buke i sa SafeShutter dodatkom, a koji automatski otvara i zatvara web kameru i tako onemogućava pogled kroz web kameru kada korisnik to ne želi. Također dodan je i senzor blizine te ComfortView+ značajka.

Collaboration touchpad

Dell Latitude 9330 opremljen je Backlit tipkovnicom te pametnim, tzv. Collaboration touchpadom. Naime, kada korisnik pokrene Zoom aplikaciju na gornjem rubu touchpada pojavit će se ikone koje omogućavaju brzo isključivanje/uključivanje mikrofona, brzo isključivanje/uključivanje videa, dijeljenje zaslona te brzi pristup razgovorima. Jednom kad se Zoom poziv završi i novi red s ikonama nestaje te se vraća puni trackpad.

Dell Latitude 9330 - Collaboration touchpad omogućava brzo upravljanje unutar Zoom aplikacije
Dell Latitude 9330 - Collaboration touchpad omogućava brzo upravljanje unutar Zoom aplikacije

Nova Intelligent Privacy značajka skriva informacije na zaslonu korisnika kada se otkrije promatrač u pozadini i automatski zatamnjuje zaslon kada se makne pogled s njega. Na ovakav način se ujedno i produžuje vrijeme rada prijenosnog računala, jer je potrošnja baterije tada manja. Latitude 9330 dolazi s podrškom za Intel Wi-Fi 6E (AX211 2x2 802.11ax 160 MHz) i Bluetooth 5.2 tehnologije i može se odjednom spojiti na dvije mreže za brže preuzimanje podataka i videa. Sa softverske strane nalazi se Microsoft Windows 11 u Home ili Pro inačici.

Latitude 9330 izrađen je korištenjem održivih materijala. Otprilike polovica tipkovnice izrađena je od održivih materijala, točnije poklopci za tipke izrađeni su od 75% recikliranog i obnovljivog sadržaja. Uređaj je također opremljen gumenim nožicama na bio osnovi, za kućište ventilatora korištena je reciklirana plastika iz oceana, dok se u raznim komponentama koristi upotrijebljena reciklirana plastika. Latitude 9330 se isporučuje u novoj Dell premium ambalaži izrađenoj od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala , koja se može u potpunosti dalje reciklirati.

Dimenzije prijenosnika su 296 x 208 x 8-14 mm, a masa oko 1,27 kilograma. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača. Dell navodi kako će Latitude 9330 biti dostupan u Hrvatskoj od 23. lipnja 2022. godine.