Novi HP ZBook Fury 16 G10 je radna stanica fokusirana na performanse

ZBook Fury 16 dolazi u velikom rasponu konfiguracija, a one skuplje mogu bez problema zamijeniti desktop računala. Oslanjaju se na 13. generaciju Core procesora i profi Nvidia grafičke kartice

Bug.hr ponedjeljak, 8. travnja 2024. u 10:40
SPECIFIKACIJE – HP ZBook Fury 16 G10
Ekran 16” / 1920 x 1200 / IPS / 60 Hz
Procesor Intel Core i9-13950HX (8 P, 16 E / 32 Threads)
Grafička kartica Nvidia RTX A4000 Ada
Memorija 32 GB DDR5
Disk 1 TB NVMe PCIe
Mreža Intel Wi-Fi 6E AX211 (2 x 2) i Bluetooth 5.3
Konektori HDMI 2.1
Mini Display Port 1.4a
2 x USB Type C (Thunderbolt 4, Display Port, power delivery)
2 x USB Type A (5 Gb/s)
3,5-mm audio
LAN
Čitač Smart kartica
Čitač SD kartica
Masa 2,4 kg
Dimenzije 363 × 250,6 × 28,6 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Cijena 3.318,90 eura

Ako želite radnu mobilnu stanicu, a niste za Apple MacBook Pro, jedna od najjačih opcija u Windows svijetu je HP-ov ZBook Fury 16 koji u svojoj desetoj generaciji donosi ogroman raspon specifikacija koje idu od Core i5 do i9 procesora 13. generacije te različitih opcija grafičkih kartica. Uz to, HP nudi tri vrste ekrana, a svaki od odabira utječe jasno i na cijenu uređaja.

ZBook Fury 16 dolazi s klasičnim HP dizajnom i bojom. Kućište je izrađeno od aluminija
ZBook Fury 16 dolazi s klasičnim HP dizajnom i bojom. Kućište je izrađeno od aluminija

Laptop je nešto teži i veći nego njihova serija ZBook Studio, a razlog je isključivi fokus na performanse koje su u jačim konfiguracijama dovoljne za pravi desktop replacement. Ipak, nije se u potpunosti zanemario dizajn, pa se tako Fury fura na minimalizam bez ekscesnih detalja i dolazi u aluminijskom kućištu sa samo HP logom na poklopcu ekrana i čistim odmorištem za dlanove. Kako je laptop nešto deblji, straga je HP cijelom dužinom stavio ventilacijske otvore, a unutar kućišta je ostavio više prostora za ventilatore i sustav hlađenja. S prednje strane oko ekrana su tanki rubovi osim na vrhu gdje je smještena naprednija 5 MP video kamera s IR senzorom za Windows Hello otključavanje (ima i čitač otiska prsta).

Ekran je klasični IPS solidnih karakteristika, a moguća je nadogradnja na jači DreamColor (isto IPS) ili OLED panel
Ekran je klasični IPS solidnih karakteristika, a moguća je nadogradnja na jači DreamColor (isto IPS) ili OLED panel

Ekran je jedna od komponenti koja dosta utječe na cijenu. ZBook Fury 16 dolazi s tri varijante ekrana. Na našem tržištu prevladava IPS panel rezolucije 1920 x 1200 piksela koji ima svjetlinu od 250 cd/m2 i pokriva 100% sRGB spektra. Moguće je nabaviti napredniji IPS 4K rezolucije koji je tzv. DreamColor s višom svjetlinom i 120 Hz, te OLED panel.

Ideja ovog uređaja je da s lakoćom svladava napredne profesionalne aplikacije poput AutoCAD-a, softvera za renderiranje videa, 3D alata i ostalih radnih rješenja. Za te zadatke je HP upogonio kombinaciju novih Intel procesora i Nvidia profesionalnih grafičkih kartica. U našoj konfiguraciji ZBook Fury 16 stiže s Core i9-13950HX procesorom koji ima osam performance i 16 efficiency jezgri te nudi ponajbolje dostupne performanse trenutačno. Nvidia RTX A4000 Ada je vrlo snažna profesionalna grafička kartica koja ima 16 GB video memorije, treću generaciju Tensor jezgri, poboljšano renderiranje Ray Tracinga i podršku za PCI Express Gen 4. Ampere arhitektura ima široku podršku među profesionalnim aplikacijama i ova konfiguracija može odraditi ozbiljan posao. U pomoć ovim komponentama stiže i 32 GB radne memorije koja se može nadograditi te terabajtni SSD (također postoje opcije nadogradnje).

Straga je HP dosta pažnje dao ventilaciji s obzirom da se unutar kućišta hlade ozbiljno snažne komponente
Straga je HP dosta pažnje dao ventilaciji s obzirom da se unutar kućišta hlade ozbiljno snažne komponente

HP je ponudio i vrlo raznovrstan izbor sučelja. Osim HDMI 2.1 i Mini DisplayPorta tu su dva Thunderbolt 4 porta koji nude power delivery i alternativni DisplayPort način te dva USB-a tipa A. ZBook Fury 16 ima i čitač SD kartica te opciju čitača Smart kartica te 3,5 mm i Ethernet. I na području bežične komunikacije prati nove standarde, pa ima podršku za Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3.

Novi model dolazi s HP Premium tipkovnicom koja ima punu veličinu s numeričkim dijelom, pozadinski je osvjetljena i omogućuje programiranje svake tipke zasebno te ima predefinirane postavke za prečace za neke popularne Adobe i slične alate. Ipak nije sve tako idealno, pa su tipke za smjer (gore i dolje) stiješnjene u visinu jedne obične tipke. Ispod tipkovnice nalazi se vrlo prostrani touchpad s fizičkim tipkama. I dalje HP ima Bang & Olufsen naljepnicu, a za audio izlaz se koriste dva stereo zvučnika, dok su digitalni mikrofoni dvostrukog polja okrenuti prema gore i zajedno sa sposobnom web kamerom čine osnovu za kvalitetne video konferencije. Cijena ovakve konfiguracije na našem tržištu je 3318 eura. Moguće je ići i puno niže za rudimentarni model s i5 procesorom i više u slučaju više RAM-a i DreamColor ili OLED ekranom.