MSI Katana 15 B13V je gaming stroj s Intelovim procesorom 13. generacije i novim Nvidia karticama

MSI laptop Katana 15 nudi su u raznim verzijama, one cjenovno najpristupačnije bazirane su na nešto starijim komponentama, a nama je u foksu napredni B13V s višom cijenom, ali i bitno boljim performansama

Bug.hr petak, 7. travnja 2023. u 18:45
SPECIFIKACIJE – MSI Katana 15 B13V
Ekran 15,6” / 1920x1080 / IPS/144 Hz
Procesor Intel Core i7-13620H (6P, 4E/16 Threads)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4060
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
1x USB 2.0
2x USB 3.2  Type A
1x USB 3.2 Type C
3,5-mm audio
Masa 2,3 kg
Dimenzije 358 × 259 × 24,8 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.365,40 eura

‎MSI Katana 15 prijenosnik je zvučnog imena i u svijetu slovi kao gaming serija s nešto pristupačnijom cijenom. Iako na našem tržištu MSI godinama nije bio pretjerano zastupljen s laptopima, Katana trenutačno iskače s digitalnih oglasa i na prvi pogled nudi vrlo prihvatljivu cijenu. Radi se o modelu Katana GF66 s i7 12700H procesorom i starijom grafičkom karticom GeForce 3050 s cijenom od oko 1000 eura. U odnosu na novu Katana 15 B13V koja nam je ovdje u fokusu razlika je prvenstveno u komponentama, posljedično i u cijeni te performansama.

MSI je predstavio Katana 15 B13V, model koji ima najnovije komponente u vidu 13. generacije Core procesora i Nvidia 40xx grafičke kartice i koji nije još na policama razvikanijih trgovina, ali se može kod nas nabaviti na web shopovima za oko 2365 eura.

RGB osvjetljena tipkovnica koja ima četiri zone podešavanja i dolazi s prozirnim WASD tipkama te malo skučenim numeričkim dijelom
RGB osvjetljena tipkovnica koja ima četiri zone podešavanja i dolazi s prozirnim WASD tipkama te malo skučenim numeričkim dijelom

Dizajnerski sve na prvi pogled odmah upućuje da se radi o gaming laptopu. MSI nije pretjerao s rasvjetom ili detaljima u boji, a osim MSI loga na poklopcu dizajn je minimalistički. Sa stražnje strane prisutni su nešto širi otvori za bolje hlađenje, a glavna vizualna atrakcija je puna RGB tipkovnica koja dolazi s numeričkim dijelom i može se detaljno podešavati u četiri zone. WASD tipke su prozirne, a tipke za smjer poluprozirne sa simbolima za alternativnu funkciju tipki. Tipkovnica ima kratak hod tipki od 1,7 mm, ali i pojačani feedback. Touchpad se ne čini prostran za ovu kategoriju laptopa, no za ozbiljno igranje ćete ionako trebati kvalitetan miš.

Ekran je s jedne strane zanimljiv jer nudi 144 Hz, no s druge ima slabašnu maksimalnu svjetlinu od 250 cd/m2 čime se gubi dosta na dojmu i mogućnostima. Osim što je u vrijeme masovnog prelaska na 16'' ekrana, MSI ostao na 16:9 omjeru i 15,6'' ekranu te FullHD rezoluciji, Katana ne briljira niti s izborom sučelja. Čak je zalutao jedan USB 2.0 port te dolazi s jednim USB-C priključkom.

Sve te uštede na gorespomenutim komponentama dolaze na naplatu unutar plastičnog kućišta gdje se za performanse brine novi procesor 13. generacije Core i7-13630H koji ima šest Performance i 4 Efficiency  jezgri i spremno će odgovoriti na sve gaming izazove. Uz njega je tu 16 GB radne memorije, a dostupne su konfiguracije is 32 GB te terabajtni SSD. Što se tiče grafika, postoje razne opcije, a na našem tržištu najčešće se nudi Nvidia GeForce RTX 4060 koja je zamjetno jača od 3060 i blizu performansi 3070 grafike. U prijevodu to znači da ćete se na FullHD ekranu ovog laptopa moći bez brige igrati.

Na prvu se po dizajnu vidi da je Katana gaming laptop, a deblju stražnju stranu MSI koristi za ispuh vrućeg zraka
Na prvu se po dizajnu vidi da je Katana gaming laptop, a deblju stražnju stranu MSI koristi za ispuh vrućeg zraka

Kao i mnogi drugi gaming laptopi, Katana nema neku osobitu autonomiju baterije što je očekivano s obzirom na snažne komponente. Moguće je navući do tri sata rada bez punjača, što drastično pada ako upregnete grafičku karticu u igrama. Zvučnici su kod ove serije smješteni na gornjoj strani u konfiguraciji od 2x2W, a MSI je dodao Nahimic tehnologiju od tvrtke Steelseries koja u igrama pruža virtualno 3D surround iskustvo.

Vrijedi istaknuti sustav hlađenja koji ima dva velika ventilator i šest rashladnih cijevi pri čemu procesor i grafička dijele taj sustav, a toplina se ispuhuje na spomenute velike otvore za zrak.

Ukupno, radi se o moćnom gaming računalu koje nudi nove komponente i snažne performanse, ali i ne baš živahan ekran uz cijenu koja je u rangu s konkurencijom. Unutar Katana branda postoji pristupačnija alternativa kroz stariji model široko prisutan na našem tržištu i za zamjetno nižu cijenu donosi istovjetan dizajn, ali i očekivano slabije performanse zbog grafičke kartice.