MSI je za kreativce u pokretu predstavio Stealth 14 Studio moćni kompaktni laptop

Trinaesta generacija Intel Core procesora i nove Nvidia grafičke kartice hardverska su okosnica Stealth 14 Studio laptopa koji snažnim performansama želi biti radni stroj u pokretu

Bug.hr četvrtak, 6. srpnja 2023. u 11:05
SPECIFIKACIJE – MSI Stealth 14 Studio
Ekran 14” / 2560x1600 / IPS/ 240 Hz
Procesor Intel Core i7-13700H (6P +8EC / 20T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4050
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB NVMe PCIe
Mreža Intel® Killer AX Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
Konektori 1 × HDMI 2.1
1x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, DisplayPort)
1x USB 3.2 Type C (DisplayPort, power delivery)
1 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,7 kg
Dimenzije 315 × 246 × 19 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.797,00 eura

MSI Stealth 14 Studio je kompaktan laptop koji ima komponente poput gaming stroja, no nije primarno namijenjen za tu svrhu. Studio u imenu otkriva kojoj se ciljanoj publici u ovom slučaju obratio MSI. I doista na papiru Stealth 14 Studio ima većinu toga što trebaju kreativni profesionalci i ostali kojima za rad treba nešto jači hardver.

Radi se o uređaju s 14'' zaslonom te relativno kompaktnim dimenzijama, pri čemu je masa nešto veća nego što bi očekivali za jako prijenosan model, ali s obzirom na hardver i dalje vrlo pristojna. Kućište je izrađeno od magnezija i aluminija, a u čvrstu vanjštinu i debljinu od samo 19 mm MSI je ugurao Nvidijinu grafičku karticu. Moguće je nabaviti Studio s RTX 4050, kojeg na našem tržištu možete naručiti iz web trgovina za oko 2800 eura, a najjača kartica u ponudi je RTX 4070.

14'' ekran visoke rezolucije dolazi sa 16:10 omjerom stranica i 240 Hz refresh rateom
14'' ekran visoke rezolucije dolazi sa 16:10 omjerom stranica i 240 Hz refresh rateom

Laptop pokreće Core i7-13700H procesor koji ima 14 jezgri od čega su 6 Perfromance i 8 Efficiency. Maksimalna turbo frekvencija procesora je 5 GHz i sposoban je u kombinaciji s RTX 4050 odraditi sve poslovne zadatke, uključujući i one zahtjevnije poput obradu videa ili rad u 3D aplikacijama. MSI Stealth 14 Studio dolazi sa 16 GB radne memorije (moguće je do 64) i terabajtnim brzim SSD-om. Kako bi u zbijenom kućištu ohladio snažne komponente i procesor i grafička su dobili svoje posebne ventilatore.

Još jedna ključna stavka za kreativce je svakako ekran. MSI je ugradio 14'' ekran omjera stranica 16:10, a uz višu rezoluciju nudi i brzinu osvježavanja od 240 Hz. IPS ekran ponudit će vjeran prikaz boja i odlične kutove gledanja. Tipkovnica nema numerički dio, ali zato dolazi s RGB pozadinskim osvjetljenjem koje je moguće konfigurirati za svaku tipku pojedinačno. Kod tipkovnice su malo stisnute tipke za smjer, dok je touchpad maksimalno iskoristio preostali prostor ispod tipkovnice. Što se tiče sučelja, Stealth 14 Studio ima HDMI 2.1, dva USB C sučelja od čega jedan podržava Thunderbolt 4, te klasični USB tipa A. Malo je neobično da laptop namijenjen kreativnim profesionalcima nema čitač kartica. Drugi minus za ovu mini prijenosnu radnu stanicu je trajanje baterije koje ide do oko 4 sata. Srećom, laptop ima brzi punjač od 240W.

Kućište od mješavine aluminija i magnezija ukrašeno je Stealth logom na stražnjoj strani i MSI znakom na poklopcu ekrana
Kućište od mješavine aluminija i magnezija ukrašeno je Stealth logom na stražnjoj strani i MSI znakom na poklopcu ekrana

Uređaj možete otključati uz Windows Hello, no osim toga, web kamera HD rezolucije nije među najboljima na tržištu. Moguće je fizički zapriječiti oko kamere. Prijenosnik dolazi u dvije boje koje su marketinški nazvane Pure White i Star Blue. Za zvuk se brinu dva stereo zvučnika i dva dodatna Woofera, a iza isporuke zvuka stoji brend Dynaudio.

Zanimljiv dizajn i kompaktne dimenzije uz uporabu premium materijala zainteresirat će potencijalne kupce, kojima bi se mogao svidjeti i odabir hardverskih komponenti, pri čemu je i ekran velika prednost ovog uređaja. Kraće trajanje baterije najveća je mana za uređaj kojemu je ideja biti prijenosna kompaktna radna stanica.