Lenovo ThinkPad X13 Yoga Gen4 donosi nove materijale u izradi kućišta te osvježenu ponudu komponenti

Novi ThinkPad X13 donosi kombinaciju aluminija i magnezija, poznate male dimenzije, konvertibilni dizajn i oslanja se na 13. generaciju Intel Core procesora

Bug.hr srijeda, 27. rujna 2023. u 09:02
SPECIFIKACIJE – Lenovo ThinkPad X13 Yoga Gen4
Ekran 13,3” / 1920x1200 / IPS/ 60 Hz
Procesor Intel Core i7-1355U (2P+8E/12 T)
Grafička kartica Intel Iris XE
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža Intel Wi-Fi 6E AX211 2x2, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
2 x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4)
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,2 kg
Dimenzije 301,7 × 214,6 × 16,4 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.156,00 eura

Lenovo je izbacio četvrtu generaciju prijenosnika koja križa ThinkPad i Yoga seriju u formi X13 Yoga modela. Najveće razlike u odnosu na prethodnu generaciju vidljive su u odabiru materijala za izradu kućišta te shemi boja.

Malo kompaktno kućište s masom od 1,2 kg i dalje omogućuje prenosivost i dobru ergonomiju. ThinkPad X13 Yoga G4 koristi magnezijsku leguru i aluminij u izradi kućišta, a odmorište za ruke ima poznati gumirani pokrov. Ekran je zaštićen matiranim staklom, a rubovi oko panela su tanki sa strane dok su gornji i donji rub nešto širi. Promijenjene su i šarke koje omogućuju zakretanje ekrana za 360 stupnjeva te su one više uvučene i ne nalaze se na rubu uređaja. Osim kao klasičan prijenosnik, ThinkPad X13 Yoga možete koristiti kao predimenzionirani tablet, ali i u tzv. šator ili u stand modu rada koji su prikladni za gledanje sadržaja ili pokazivanje prezentacije.

Jedan od mogućih načina postavljanja Lenovo ThinkPad X13 Yoga G4 konvertibilnog laptopa
Jedan od mogućih načina postavljanja Lenovo ThinkPad X13 Yoga G4 konvertibilnog laptopa

Što se tiče hardvera, ova serija koristi novu generaciju Intel procesora i moguće je dobiti laptop opremljen CPU-om u rasponu od Core i5-1335U do i7-1370P. Konkretan primjerak koji predstavljamo, na domaćem se tržištu može naći za 2.150 eura ima Core i7-1355U.

Radi se o procesoru s deset jezgri Raptor Lake generacije koji ima dvije Performance i 8 Efficiency jezgri te 12 Threadova. S obzirom na namjenu kao poslovnog i iznimno prenosivog računala, ova serija procesora odigrat će dobro svoju ulogu. Laptop se oslanja na integriranu Intel Iris Xe grafičku karticu koja je dovoljno jaka za multimonitor setup, multimediju i većinu radnih zadataka, ali u pauzama od posla nećete moći igrati nove igre.

ThinkPad X13 Yoga G4 može poslužiti i kao vrlo veliki Windows tablet
ThinkPad X13 Yoga G4 može poslužiti i kao vrlo veliki Windows tablet

ThinkPad X13 Yoga G4 može imati do 32 GB radne memorije koja je zalemljena i ne može se nadograđivati. Moguć je i veći SSD, koji se može i zamijeniti. Laptop dolazi s ekranom popularnog omjera 16:10 koji omogućuje malo više radnog prostora u odnosu na klasičan 16:9 dizajn. Radi se o IPS panelu dobre svjetline od 400 cd/m2, pri čemu treba imati na umu da će mat zaštitni sloj malo „ubiti“ boje. Nema opcije za ekran više rezolucije, pa su u ponudi jedino opcije s 1920x1200 piksela.

Kao i obično, Lenovo je ugradio nekoliko sigurnosnih značajki poput čitača otiska prsta, kamere s infracrvenim senzorom za Windows Hello login. Kamera se može i zatvoriti, a tu je još i TPM čip te opcija Smartcarda.

Prijenosnik ima nove šarke koje omogućuju konvertibilne opcije, a u izradi je Lenovo kombinirao magnezij i aluminij
Prijenosnik ima nove šarke koje omogućuju konvertibilne opcije, a u izradi je Lenovo kombinirao magnezij i aluminij

Tipkovnica podsjeća na klasičnu ThinkPad izvedbu pri čemu su tipke za 5% manje i gornji red ima upola manje tipke. Dobro je što nisu smanjene tipke za smjer, a tipkovnica ima vrlo pristojan hod od 1,5 mm te standardni crveni TrackPoint, neizostavni suputnik ovog brenda poslovnih laptopa. Ispod tipkovnice nalazi se touchpad koji nije osobito velik, a također u klasičnom stilu ima tri tipke na vrhu. Zvučnici laptopa smješteni su sa strana tipkovnice.

Od sučelja treba izdvojiti dva Thunderbolt 4 porta, dva klasična USB-a tipa A te HDMI i 3,5 mm kombinirani audio port. Lenovo je kraj sučelja smjestio i stylus, olovku koja se puni u kućištu laptopa, a omogućuje stvaranje bilješki na dodirnom ekranu ovog uređaja. Nešto tanji dizajn sugerira da nije idealna za digitalne umjetnike.