Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 donosi male dizajnerske promjene, novi Intel Ultra CPU i OLED ekran

Ultraprijenosni X1 Carbon dogurao je do 12. generacije u kojoj slijedi prokušani recept premium izrade, male mase i dobrih specifikacija. Kao i do sada, s druge strane tu je i visoka cijena

Bug.hr srijeda, 6. ožujka 2024. u 08:45
SPECIFIKACIJE – Lenovo Thinkpad x1 Carbon Gen 12
Ekran 14'” / 2880x1800 / IPS / 60 Hz
Procesor Intel Ultra i7-6 (6 P, 8 E i 2 LP / 22T)
Grafička kartica Intel Ac Graphics
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža WiFi 6E AX211 802.11AX (2 x 2) + BT 5.1
Konektori 1 x HDMI 2.1
2 x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, power delivery, DP 1.4)
2 x USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,12 kg
Dimenzije 312,8 x 214,7 x 14,96 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Cijena 2.800 eura

Kada proizvod dogura do dvanaeste generacije, jasno je da se radi o uspješnom konceptu. Kod Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultraprijenosnog laptopa, nove generacije stižu unatoč visokoj cijeni. Cijeli niz kvaliteta razlog je zašto je X1 Carbon i dalje među korisnicima, a radi se o kvalitetnim materijalima u izradi, maloj masi i dimenzijama te uvijek recentnom hardveru. U odnosu na prošlogodišnju generaciju 11, X1 Carbon doživio je male dizajnerske preinake, drugačiju filozofiju ponude ekrana i nove Intel Ultra 7 procesore.

Prepoznatljiv izgled s magnezijsko-aluminijskim kućištem, minimalističkim dizajnom i mat crnom bojom ovaj put uz ispupčenje za web kameru na vrhu ekrana
Prepoznatljiv izgled s magnezijsko-aluminijskim kućištem, minimalističkim dizajnom i mat crnom bojom ovaj put uz ispupčenje za web kameru na vrhu ekrana

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 ima manje dimenzije, pa je ionako tanak profil još tanji i došao je do 14,96 mm. I druge su se dimenzije smanjile, no masa je ostala ista s 1,2 kilograma. Laptop je načinjen od magnezija, aluminija i carbon fiber materijala te čini kompaktnu i čvrstu cjelinu. Na poklopcu ekrana koji se otvara za 180 stupnjeva prisutan je samo ThinkPad X1 logo, dok je prostor odmorišta za dlanove prepoznatljivo napučen elementima ThinkPad serije koja se ponajviše očituje u specifičnoj tipkovnici s TrackPointom i touchpadu koji na svom vrhu ima tri fizičke tipke. Crveni naglasci u kontrastu su s matiranom tamnom okolinom. Kada smo već kod periferije, tipkovnica je jedan od zaštitnih znakova ovih laptop i ima prostrane dovoljno razmaknute i pozadinski osvijetljene tipke. Uz spomenuti nezaobilazni TrackPoint, posebno su izdvojene tipke za smjer. 

OLED ekran jedina je opcija trenutačno u ponudi za 12. generaciju, što nikako nije loš odabir
OLED ekran jedina je opcija trenutačno u ponudi za 12. generaciju, što nikako nije loš odabir

Ekran ima vrlo tanke rubove što je doprinijelo malim gabaritima uređaja, a promjena je vidljiva u ispupčenju u koje je Lenovo smjestio 1080p kameru s IR senzorom za lakši login u Windows Hello. Radi se 14'' ekranu s omjerom stranica 16:10 i rezolucijom od 2880 x 1800 piksela. Trenutačno na Lenovo stranicama u ponudi ima jedino ovaj i to OLED ekran koji ima sve prednosti tehnologije kao što su odličan kontrast i prikaz crne, precizan prikaz boja te dolazi s HDR True Black 500 certifikatom. U standardnom načinu rada ima svjetlinu od 400 cd/m2, dolazi sa 120 Hz i pokriva 100% DCI-P3 spektra boja.

Izrazito tanak i ultraprijenosan model dodatno je smanjio dimenzije, a masa je ostala ista s 1,2 kilograma
Izrazito tanak i ultraprijenosan model dodatno je smanjio dimenzije, a masa je ostala ista s 1,2 kilograma

Osim impresivnih specifikacija zaslona, ThinkPad X1 Carbon opremljen je i novim hardverom, pa je glavna zvijezda ispod fancy kućišta Intel Core Ultra 155H procesor koji ima ukupno 16 jezgri, od čega su 6 tzv. Performance, 8 Efficiency i dvije jezgre su low power. Procesor radi zajedno sa 16 GB radne memorije (moguće do 32) te 512 GB SSD (moguće do 1 TB). Laptop će s lakoćom odraditi sve poslovne zadatke, ali ne i rad u profi aplikacijama koje zahtijevaju rendering ili slično. A s integriranom Intel Arc grafičkom karticom koja je zamjetno bolja od Iris Xe generacije nećete se baš moći niti igrati, osim ako vam predodžba igranja nisu casual naslovi.

Što se tiče sučelja, Lenovo je ugradio HDMI 2.1, dva Thunderbolt 4 porta koji podržavaju power delivery i alternativni DisplayPort rad te dva USB tipa A porta kao i 3,5 mm audio utor. Za radni laptop, iznenađujuće je što nema utora za micro SD karticu. Baterija od 57 Wh omogućit će preko 13 sati rada. Osim toga X1 Carbon ima Dolby Atmos i Dolby Voice tehnologije koje pomažu kod reprodukcije zvuka iz stereo zvučnika i kod video konferencija za koje služe dva posebna mikrofona.

Nova generacija nije se još pojavila na našem tržištu, a usporedivi model s Core i7 procesorom ali i zamjetno slabijim FHD IPS ekranom trenutačno na našem tržištu košta oko 2800 eura, pa u toj ili višoj domeni možete očekivati i cijenu novog Carbona.