Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 i dalje je top poslovnjak uz OLED ekran i 13. generaciju Intel procesora

ThinkPad T14s klasični su poslovni modeli koji imaju malu masu, kvalitetne specifikacije, čvrstu izradu, a u novoj geneaciji OLED ekrane i 13. generaciju Core procesora

Bug.hr srijeda, 24. siječnja 2024. u 14:45
SPECIFIKACIJE – Lenovo Thinkpad T14s Gen 4
Ekran 14'” / 2280x1800 / OLED/ 60 Hz
Procesor Intel Core i7 1355U (2P, 8 E / 12 Threads)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1 TB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
2 x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4,power delivery, DP 1.4)
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,21 kg
Dimenzije 317,5 x 226,9 x 16,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Cijena 2.599,00 eura

U moru Lenovo ThinkPad modela teško je pronaći idealni poslovni laptop, pogotovo što gotovo svaka serija ima opravdani razlog za kupovinu. Model T14s je klasični Lenovo ThinkPad model namijenjen poslovnim korisnicima kojima treba odlična prenosivost, pa iako nema izgled ili masu serije Carbon, ne zaostaje puno za njom. Što sve donosi prošla ThinkPad T14s G3 generacija možete pročitati u našem testu, a nas je zanimalo koje je novitete Lenovo pripremio za četvrtu generaciju.

ThinkPad T14s je tanak i fleksibilan ultraprijenosnik
ThinkPad T14s je tanak i fleksibilan ultraprijenosnik

Radi se i dalje o kompaktnom prijenosniku malih dimenzija i mase koji se lako uklapa u ultraprijenosnu klasu uređaja. Lenovo se ponosi što je u izradi ovog modela upotrijebio reciklirane materijale, pa je čvrsto kućište izrađeno od kombinacije magnezija, aluminija, karbonskih vlakana i plastike. Vizualno odiše minimalizmom s ThinkPad logom na poklopcu ekrana i prepoznatljivim odmorištem za dlanove s laganim crvenim naglascima na touchpadu i trackpointu. Okvir oko ekrana je tanak sa strana dok je na gornjoj strani nešto deblji jer se tu smjestila 5MP web kamera s podrškom za Windows Hello koju po Lenovo običaju možete fizički zakloniti.

Najskuplja opcija za T14s je ona s OLED ekranom koji ima visoku svjetlinu, rezoluciju i ponajbolji prikaz boja
Najskuplja opcija za T14s je ona s OLED ekranom koji ima visoku svjetlinu, rezoluciju i ponajbolji prikaz boja

Sama raznolikost ponude ekrana je nešto što će uvelike odrediti cijenu. Najjača opcija je kao kod ovog modela 14'' OLED panel visoke rezolucije. ThinkPad T14s s ovim ekranom i konfiguracijom može se pronaći za 2599 eura na našem tržištu. U ponudi su konfiguracije s IPS panelom i to u čak pet varijanti koje se razlikuju po svjetlini i rezoluciji. OLED ekran dolazi sa 60 Hz i pokriva 100% DCI-P3 spektra te se može koristiti i izvan uredskih aplikacija za poslovne korisnike koji koriste produktivno kreativne softvere. Laptop podržava Dolby Vision i ima DisplayHDR 500, a kao i ostali OLED paneli ima visok kontrast, brzi odziv i odličan prikaz crne boje.

Unutar kućišta, za performanse se brinu procesori iz 13. generacije Intel procesora i moguće je nabaviti Core i5 ili kao u ovom slučaju Core i7 1355U koji se diči učinkovitošću te ima 2 Performance i 8 Efficiency jezgri. Uz to, laptop dolazi s maksimalno 32 GB radne memorije i 1 TB (maksimalno 2) pohrane. Ovaj procesor neće rušiti rekorde u renderiranju videa, ali je za veliku većinu poslovnih namjena i više nego sposoban. ThinkPad T14s dolazi s integriranom Intel Iris Xe grafičkom karticom koja će za sve osim igranja novih video igara itekako poslužiti.

Od brojnih sučelja izdvajamo dva Thunderbolt 4 te HDMI 2.1
Od brojnih sučelja izdvajamo dva Thunderbolt 4 te HDMI 2.1

Jedna od velikih prednosti ThinkPad serije je kvalitetna periferija pri čemu tipkovnica i dalje slovi kao ponajbolja na tržištu, a dolazi s pozadinskim osvjetljenjem i nezaobilaznim trackpointom. Ispod tipkovnice se smjestio touchpad s fizičkim tipkama iznad, a oba ta dijela na sebi imaju crvene naglaske koji daju prepoznatljiv izgled. Zvučnike je Lenovo smjestio iznad tipkovnice u stereo 2x 2W konfiguraciji. Tu su i dva mikrofona usmjerena prema korisniku, a od audio mogućnosti vrijedi izdvojiti Dolby Audio i Dolby Voice podršku.

Kako se radi o poslovnom laptopu, očekivano dolazi s pregršt sučelja. Tu su dva Thunderbolt 4 priključka uz power delivery i alternativnu Display Port opciju, HDMI 2.1 te dva USB tipa A. Laptop ima i 3,5 mm utor za slušalice, a moguće je dobiti uređaj sa SIM karticom i čitačem pametnih kartica. S ThinkPadom T14s ne morate nužno nositi punjač jer će vam više od 17 sati biti više nego dovoljno i za ekstra dugi radni dan.