Lenovo ThinkPad E14 pete generacije i dalje je najpristupačniji put do sinonima za poslovne laptope

ThinkPad E14 Gen 5 oslanja se na 13. generaciju Intel Core procesora, a dolazi i u AMD varijanti. Uz specifikacije i cijenu, E14 ima prepoznatljive mogućnosti poput kvalitetne izrade i tipkovnice

Bug.hr četvrtak, 15. veljače 2024. u 06:09
SPECIFIKACIJE – Lenovo Thinkpad E14 Gen 5
Ekran 14'” / 1920 x 1200 / IPS / 60 Hz
Procesor Intel Core i7 1355U (2P, 8 E/12 Threads)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 512 GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
2 x USB Type C (1x Thunderbolt 4,power delivery, DP 1.4)
2 × USB A
3,5-mm audio
Masa 1,43 kg
Dimenzije 313 x 219.3 x 17.99 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Cijena 1.399,00 eura

Kao i kod bilo kojeg odabira laptopa, kada govorimo o poslovnim modelima važno je znati što se zapravo radi i koliko mogućnosti je potrebno za kvalitetno obavljanje posla. Lenovo ThinkPad E14 ulazna je serija popularnog proizvođača i brenda poslovnih prijenosnika koja u nešto skromnijem paketu ipak nudi one najvažnije karakteristike u prepoznatljivom dizajnu, tipkovnici i nezaobilaznom TrackPointu na koji su se navikli korisnici ThinkPada.

Laptop dolazi s metalnim poklopcem ekrana, plastičnim kućištem i prepoznatljivim ThinkPad dizajnom
Laptop dolazi s metalnim poklopcem ekrana, plastičnim kućištem i prepoznatljivim ThinkPad dizajnom

Nije se puno promijenilo u odnosu na prošlu generaciju koju smo predstavili s AMD hardverom. I dalje je tu dizajn koji nepogrešivo odaje da je riječ o ThinkPad modelu. Mali iskorak možete napraviti odabirom Artic Gray boje, ali mat crna varijanta djeluje poput kolačića Madleine i vraća sjećanja na godine funkcionalnog dizajna. U petoj generaciji pristupačnije E serije poklopac ekrana je metalan i ima ThinkPad te Lenovo logotipove, dok je ostatak kućišta načinjen od plastike. Radi se o uređaju malih dimenzija čemu pomažu tanki rubovi sa strana ekrana. Na vrhu je zbog 1080p kamere napravljeno malo izbočenje. Masom ovaj uređaj ne može ući u ultraprijenosnu kategoriju, ali s 1,43 kilograma pleše na granici. Računalo udovoljava MIL-STD 810H standardima, odnosno trebao bi dobro raditi u hladnim i vrućim uvjetima i biti prilično izdržljiv.

ThinkPad E14 Gen 5 ima 14'' IPS ekran
ThinkPad E14 Gen 5 ima 14'' IPS ekran

Hardverski su dostupne brojne konfiguracije o čemu će ovisiti i konačna cijena. Ove specifikacije s Corei7 1355U na našem tržištu košta 1.399 eura. ThinkPad E14 oslanja se na 13. generaciju Intel Core procesora ili alternativno na AMD Ryzen 7000 serije. Laptop dolazi sa 16 GB radne memorije, a moguće je dobiti do 40 GB te ima 512 GB SSD, a ukupno su dva utora za diskove, pa je i tu moguće dobiti više pohrane. Intel Iris Xe integrirana grafička kartica za poslovni laptop je dobar odabir, no nije dovoljno snažna za igranje ili ako želite raditi na zahtjevnim produktivnim aplikacijama za montažu videa, dizajn ili 3D modeliranje.

Tu su poznata tipkovnica s TrackPointom te touchpad s tri tipke na vrhu
Tu su poznata tipkovnica s TrackPointom te touchpad s tri tipke na vrhu

Jedna od prednosti ovog laptopa je tipkovnica koja je ona standardna ThinkPad prepoznatljivog dizajna tipki, s TrackPoint dodatkom u sredini, pozadinskim osvjetljenjem i tipkama za smjer normalne veličine. Ispod tipkovnice je touchpad s uobičajene tri tipke na vrhu. Što se tiče ekrana, radi se o IPS panelu sa 60 Hz i svjetlinom od 300 cd/m2 i rezolucije od 1920x1200 piksela. Moguće je odabrati i varijantu s 2240x1400 piksela pri čemu ćete dobiti nešto kvalitetniji ekran koji pokriva 100% sRGB područja boja. Tu je i bogat izbor sučelja koja uključuju Thunderbolt 4, dodatni USB C te dva USB-a tipa A, Ethernet i kombinirani priključak za zvuk. Podržan je Wi-Fi 6 te ima Bluetooth 5.2 podršku.

Među bogatim setom sučelja izdvajaju se HDMI 2.1 te Thunderbolt 4
Među bogatim setom sučelja izdvajaju se HDMI 2.1 te Thunderbolt 4

S ovim laptopom dolazi baterija od 57 Wh i možete očekivati gotovo 12 sati rada što bi trebalo biti dovoljno za cijeli dan i rad na terenu. Ugrađena su dva stereo zvučnika snage 2 W. Ukupno se radi o paketu koji i u petoj generaciji donosi ThinkPad iskustvo uz neke uštede kako bi ostvario nižu cijenu u odnosu na jače T ili Z serije, no i dalje ima izgled, tipkovnicu i vrlo kompetitivne specifikacije.