Jeste li čuli za ekološki održive laptope? Evo što je u tom pogledu napravio Dell Technologies

Od teorijskog koncepta laptopa s modularnim dijelovima i ekološki prihvatljivih materijala, pa sve do najnovijih Latitude modela, Dell je pokazao da se doista može spojiti svakodnevna tehnologija i ekologija, a više će se moći čuti na nadolazećem CEE Social Impact Summitu 7. lipnja

Dell Technologies petak, 3. lipnja 2022. u 06:00

Trend ekološke svijesti u svijetu tehnologije sve je jači. Mikro dijelovi, metali, poluvodiči, odbačene baterije – sve su to aktualne teme što se tiče reciklaže i održive proizvodnje naših pametnih telefona, stolnih i prijenosnih računala, raznih gadgeta itd. Susret s ovim izazovom zahtjeva nova rješenja, a neka od njih su sad prvi put viđena na tržištu.

Zato nam se itekako svidjelo ono što radi Dell Technologies. Tvrtka ulaže velik napor u razvoj ekološki sve prihvatljivijih rješenja, a danas ćemo vam pokazati neke od najnovijih tehnoloških poslastica na području eco-friendly prijenosnih računala. Osim što se proizvode od ekoloških i recikliranih materijala, ovi laptopi manje će utjecati na okoliš i kada završi njegov radni vijek, što će svakako potrajati s obzirom na samu kvalitetu izrade i podrške koju pruža tvrtka.

Kakav laptop nas čeka u budućnosti?

Prije svega, krenimo s nečim „futurističkim“. Povodom ovogodišnjeg međunarodnog sajma CES 2022, Dell Technologies predstavio je svoj fenomenalni koncept laptopa budućnosti kojeg planiraju razvijati – Concept Luna. Evo i kratkog demonstracijskog videa:

Luna sama po sebi predstavlja potpuno novi pristup osobnom računalu. Osim što su komponente lako dostupne, ključ je njihova modularnost tj. iznimno laka promjenjivost te mogućnost reciklaže. Recimo, ako želite promijeniti ventilator nakon što je ostario nakon bezbrojnih sati gaminga, to možete napraviti u samo nekoliko koraka, a da pritom adekvatno zbrinete svoj stari. Umjesto jedne matične ploče, unutrašnjost Lune složena je od više manjih matičnih ploča koje drugačije raspoređuju komponente za razliku od konvencionalnih laptopa za veću efikasnost. Tako se matična ploča nalazi što bliže vrhu jer se time ostvaruje doticaj s hladnijim vanjskim zrakom, dok se punjenje baterije odvija udaljeno od ostatka komponenti da se suzbije pasivna toplina. Osim što hladnije komponente traju dulje, štedi se energija jer hlađenje može raditi na nižem nivou.

Što se tiče ekoloških materijala, Luna se sastoji od aluminijskog okvira koji se proizvodi pomoću hidroenergije i inovativne aluminijske konstrukcije. Ako vam je ikad išlo na živce da morate odšarafiti mali milijun vijaka kako bi pregledali unutrašnje komponente svojeg prijenosnika, Luna uvelike smanjuje njihov broj pristupačnijim dizajnom računala. Kada se uzme u obzir smanjenje potrošnje energije tijekom proizvodnje i rada, kao i zamjenjivosti komponenta i eco materijala korištenih tijekom izrade, Dell Technologies previđa smanjenje utjecaja ovakvih laptopa na okoliš u razini od 50%.

„Najodrživija“ serija prijenosnih računala dosad

Međutim, ne treba čekati razvoj koncepta Luna da bi vidjeli što svijet tehnologije može učiniti za okoliš – Dell to radi već sad svojom novom Dell Latitude 5000 serijom prijenosnih računala. Ova serija na većoj razini koristi reciklirane materijale, poput poklopca čiji udio recikliranih materijala iznosi visokih 71%. Osim podloge izrađene od gume i vlakna na bio i eco bazi, plastika koja se koristi za izradu ovih ventilatora laptopa dolazi – ne biste vjerovali – s plaža i obala. Eto, možda boca na koju naiđete tijekom vašeg ljetnog kupanja može postati – vaš novi ventilator.

Ovaj projekt prikupljanja plastike s plaža pokrenut je još 2017. godine, a dosada je potrošeno više od 100 tona takvog otpada u proizvodnji uređaja. Na kraju, sigurno pomaže i činjenica da je i sama kutija laptopa napravljena od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala. Kabeli su tako zapakirani u papirnate omote umjesto plastičnih, dok je kutija za transport napravljena od pulpe bambusa i šećerne trstike s održivih plantaža, umjesto da ih se traži u prirodi. Evo kako izgleda iz prve ruke!

Što nas još čeka?

Ako imate vremena 7. lipnja s početkom u 10:30 sati, slobodno se pridružite virtualnom događaju Dell Technologies CEE Social Impact Summitu. Na njemu možete čuti što tvrtka Dell Technologies trenutno radi i planira na području ekologije i svih njenih uređaja., a sve što trebate je registrirati se putem ove poveznice.

Za više informacija posjetite o tehnološkim rješenjima tvrtke Dell Technologies posjetite Dell Technologies.