Gaming laptop HP Victus 16 nudi podjednako snažan hardver kao Omen serije uz nešto povoljniju cijenu

Plastično kućište i manje ušminkani izgled te nešto niža cijena aduti su kojima Victus napada gaming publiku, a nudi prilično sposoban hardver za igranje novih naslova

Bug.hr četvrtak, 5. listopada 2023. u 07:08
SPECIFIKACIJE – HP Victus 16 2023
Ekran 16” / 2560 x 1440 / IPS/  240 Hz
Procesor Intel i7-13700H (6P+8E / 20T)
Grafička kartica Nvidia RTX 4070 8GB GDDR6
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1TB NVMe PCIe
Mreža Intel Wi-Fi 6E AX211 (2 x 2) i Bluetooth 5.3
Konektori HDMI 2.1
1 x USB-C 3.2 Gen 2 (Power delivery, DisplayPort 1.4)
3 × USB-A
3,5-mm audio
Masa 2,33 kg
Dimenzije 369 × 259,4 × 22,9 mm
Operacijski sustav DOS
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.250,00 eura

I dok je Omen serija vrh ponude HP-a u gaming segmentu, već nekoliko generacija Victus ima ulogu ponuditi dobre performanse u igrama i pri tome ostati donekle pristupačan, koliko to gaming laptop sa snažnim hardverom može biti.

Tako je i s ovogodišnjim modelom HP Victus 16 modela koji stiže u potpuno crnoj izvedbi, a u ponudi je moguće naći i zanimljivi plavi model. Kućište Victusa je u potpunosti plastično, a da se radi o gaming modelu otkrit će zadebljanje kod hvatišta monitora. S lijeve strane te iza nalaze se ventilacijski otvori koji trebaju pomoći u hlađenju prilično jakog hardvera.

Minimalistički pristup kvari veliko slovo V na poklopcu ekrana i zamjetno većoj „bradi“ ispod samog panela. Osim Victus i Bang & Olufsen loga u unutrašnjosti su uobičajene naljepnice koje reklamiraju Intel i Nvidiu na čijim se platformama bazira ovaj stroj. Iznad tipkovnice nalazi se otvor za zvučnike, a HP je na sve otvore ugradio poseban filter za prašinu.

Nije se puno pazilo na tanke rubove oko ekrana, ali je zato HP ugurao punu tipkovnicu s numeričkim dijelom u 16'' model
Nije se puno pazilo na tanke rubove oko ekrana, ali je zato HP ugurao punu tipkovnicu s numeričkim dijelom u 16'' model

Hardverski, Victus 16 koristi Intelove procesore 13. generacije, pri čemu je ovaj konkretan model s Core i7-13700H najjači u ponudi, pa samim time i ima najvišu cijenu. Radi se o Raptor-Lake procesoru koji ima šest Performance i 8 Efficiency  jezgri te 20 Threadova, te neće biti usko grlo za performanse računala. Inače, Victus modela ima i s Core i5-13500H kao i u AMD Ryzen konfiguracijama.

Što se tiče grafičke kartice, laptop dolazi s Nvidia RTX 4070 s kojom ćete moći nove igre igrati na više od 60 FPS-a na Full HD rezoluciji i najvišim postavkama. Na 1440p ekranu koji ima ovaj model iz serije, također ćete imati ugodno igrače iskustvo. Ono što bi mogla biti prepreka na duge staze je 8 GB video memorije. Prijenosnik dolazi s čak 32GB radne memorije i brzim terabajtnim SSD-om, pa će biti pogodan za igranje, ali i kao sposobna radna stanica.

Upravo u tom segmentu korisnici mogu iskoristiti 16'' IPS ekran rezolucije 2560x1440 koji ima svjetlinu od 300 cd/m2 i pokriva 100% sRGB spektra. Radi se o modelu s visokom stopom osvježavanja ekrana od 240 Hz, no među brojnim Victus konfiguracijama možete naći i ekrane niže rezolucije te nižeg refresh ratea.

HP je na ovu seriju ugurao puni layout tipkovnice s numeričkim tipkama i tipkama za smjer koje nisu ugurane među ostale. Tipkovnica ima jednozonsko RGB pozadinsko osvjetljenje. Ispod nje se nalazi vrlo prostrani touchpad izveden u jednom dijelu. Od ostalih stvari, Victus ima stereo zvučnike, web kameru od 1080p koja ima marketinški naziv HP True Vision. Osim fensi naziva, kamera ima dvostruke mikrofone koji će pomoći u videokonferencijskim scenarijima.

USB-C i HDMI 2.1 opcije su spajanja s monitorom, a Victus 16 ima još i tri USB-a tipa A te 3,5 mm utor za slušalice
USB-C i HDMI 2.1 opcije su spajanja s monitorom, a Victus 16 ima još i tri USB-a tipa A te 3,5 mm utor za slušalice

Što se tiče priključaka, HP Victus 16 nudi jedan USB C koji podržava spajanje na vanjski monitor, HDMI 2.1 te tri USB-a tipa A. Tu je i kombinirani audio priključak. Ono što njegov C ulaz ne podržava je Thunderbolt 4 čime se dodatno poradilo na pristupačnosti. S mrežnim povezivanjem ne bi trebali imati problema s obzirom na podršku za Wi-Fi 6E te Bluetooth 5.3. Victus dolazi bez operativnog sustava i trenutačno se ovaj model može naći za oko 2250 eura, a ovisno o komponentama i izboru ekrana moguće je modele ove serije naći i za znatno niži iznos.