Ekran, komponente i izrada jake su strane HP ZBook Studio G9 radne stanice

Zbook Studio G9 serija dolazi u više dostupnih konfiguracija pri čemu je i najslabija vrlo jaka, a uz performanse možete očekivati visoku kvalitetu izrade, dobar ekran, ali i paprenu cijenu

Bug.hr četvrtak, 16. veljače 2023. u 10:02
SPECIFIKACIJE – HP ZBook Studio G9
Ekran 16” / 3840x2400 / IPS/  120 Hz
Procesor Intel i9-12900H (6P+8E / 20T)
Grafička kartica NVIDIA RTX A3000
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 6E (2x2), Bluetooth 5.3
Konektori 2 x USB-C 3.2 Gen 2 (Thunderbolt 4.0)
1 × USB 3.1 Gen1
3,5-mm audio
Masa 1,8 kg
Dimenzije 356 × 242 × 19 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 3 godine
Cijena 4.600,00 eura

Ako znamo da je ZBook Studio G9 koncipiran kao mobilna profesionalna radna stanica za CAD, 3D renderiranja, video produkciju i slične napredne zadatke onda ova visoka cijena ne treba čuditi. Prijenosnik se kod nas može naručiti u nekim webshopovima i cijena mu ide iznad 4500 eura.

Za taj iznos dobit ćete vrlo kvalitetnu izradu, jake komponente i prilično dobar ekran. Ipak, nije sve tako savršeno i našli smo par sitnih zamjerki.

HP se u odnosu na prošlogeneracijski Studio G8, ovog puta priklonio trendu većeg 16'' ekrana. Omjer 16:10 i nešto veća dijagonala pridonose većoj radnoj površini što će dobro doći ne spojite li ovaj desktop replacement laptop na veći monitor.

DreamColor IPS ekran sa 120 Hz ili OLED panel dvije su odlične opcije u ZBook Studio 9 seriji
DreamColor IPS ekran sa 120 Hz ili OLED panel dvije su odlične opcije u ZBook Studio 9 seriji

HP ZBook Studio G9 ima u potpunosti aluminijsko kućište, čvrstu izradu i minimalistički dizajn. Sa 1,8 kilograma, lakši je od MacBook Pro prijenosnika iako je gabaritima nešto veći. Nije nam jasna odluka da se na velikim 16 inčnim prijenosnicima izostavlja numerički dio tipkovnice. Ideja iza toga je vjerojatno da taj dio treba ponajviše poslovnjacima koji rade u Office aplikacijama, a ne toliko kreativnim profesionalcima koji će iskorištavati brojne konjske snage skrivene ispod aluminijskog kućišta.

Tipkovnica ima mogućnost detaljnog prilagođavanja RGB osvjetljenja i osim nešto manjih tipaka za smjer te potrebe za pozivanjem funkcijske tipke za PG DN, PG UP i END, nema većih zamjerki. Touchpad je prostran i dolazi bez fizičkih tipki, a treća tipka bi vam mogla nedostajati u nekim profesionalnim aplikacijama, iako za ozbiljniji rad ćete ionako koristiti vanjski miš.

Posebna priča kod ove serije radnih stanica su opcije ekrana. Kod nas se može nabaviti model s IPS ekranom i 120 Hz koji ima visoku svjetlinu, 4K rezoluciju i vrlo dobre performanse te je brendiran kao DreamColor. HP inače ima i Studio G9 s OLED ekranom.

Sivo i čvrsto aluminijsko kućište uz minimalistički dizajn krasi ZBook seriju pri čemu ovaj model ima masu od za radne stanice samo 1,8 kg
Sivo i čvrsto aluminijsko kućište uz minimalistički dizajn krasi ZBook seriju pri čemu ovaj model ima masu od za radne stanice samo 1,8 kg

Što se tiče hardvera, pokreće ga snažni Core i9-12900H koji ima izuzetne performanse, a moguće je odabrati u konfiguracijama i model s i7 procesorom. Uz šest Performance, osam Efficiency jezgara i 20 Threadova, za video rendering i slične zadatke dobro će doći 32 GB radne memorije. Serija dolazi s profesionalnom Nvidia RTX A3000 grafičkom karticom koja, no moguće je dobiti uređaj i s high-end consumer grafičkom poput Nvidia GeForce RTX 3080 Ti. U svakom slučaju, prijenosnik je spreman za rad u zahtjevnim aplikacijama, te za igranje izvan radnog vremena.

Od konekcija, HP dolazi s podrškom za Wi-FI 6E i Bluetooth 5.3. Od dostupnih sučelja tu su dva Thunderbolt 4 porta, jedan USB tipa A, ali i vidljivi izostanak HDMI-a, pa ćete se na monitor spajati s USB C kablom. Kao moguću manu možemo istaknuti i web kameru samo 720p rezolucije. Baterija će vam uz ovako moćan hardver trajati oko 7 sati, naravno ovisno i o radnjama koje izvodite. Za otključavanje ekrana možete koristiti Windows Hello kroz kameru ili čitač otiska prsta. Laptop dolazi sa dva zvučnika i dodatna dva niskotonca smještena na donjoj strani te pruža prilično dobru audio sliku za kategoriju prijenosnika.

Uz odličan ekran, šarolike i snažne mogućnosti s komponentama, kao jednu od najvećih prednosti za ovako jak uređaj možemo istaknuti prenosivost. HP ZBook Studio G9 ima masu od samo 1,8 kilograma, što je za radnu stanicu neočekivano mala masa i zaslužuje pohvalu.