Druga generacija Lenovo ThinkPad Z13 serije iznimno je lagan i prijenosan laptop s AMD hardverom

ThinkPad Z13 i u drugoj generaciji oslanja se na AMD procesore, ovog puta Ryzen 5 ili 7 modele 7000 Pro serije. Uz to donose premium kvalitetu izrade uz malu masu i OLED ekran u najjačoj konfiguraciji

Bug.hr četvrtak, 22. veljače 2024. u 07:45
SPECIFIKACIJE – Lenovo ThinkPad Z13 Gen 2
Ekran 13,3” / 2880 x 1800/ OLED / 60 Hz
Procesor AMD Ryzen 7 Pro 7840U (8 C/ 16 T)
Grafička kartica AMD Radeon 780M
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1 TB NVMe
Mreža Wi-Fi 6E(802.11ax), Bluetooth 5.1
Konektori 2 × USB 4 Type C (power delivery)
3,5 mm combo audio
Dodaci -
Masa 1,19 kg
Dimenzije 294,4 × 199,6× 13,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Cijena 2.879 eura

Ponekad se teško i snaći u svim serijama Lenovo ThinkPad serija. U ovom slučaju imamo drugu generaciju ThinkPad Z13 modela koji spaja mobilnost i male dimenzije X1 Carbon serije i pristupačniji duh E14 modela iz Lenova. Jasno, o nekoj povoljnoj cijeni se ne može razgovarati u najjačoj konfiguraciji koja uključuje OLED panel. U odnosu na prošlogeneracijski Z13, laptop je promijenio materijale i dimenzije te unaprijedio hardverske specifikacije novim komponentama.

Vegansku kožu u drugoj je generaciji Z13 modela zamijenila lanena vlakna na poklopcu ekrana laptopa kojim u izradi dominira reciklirani aluminij
Vegansku kožu u drugoj je generaciji Z13 modela zamijenila lanena vlakna na poklopcu ekrana laptopa kojim u izradi dominira reciklirani aluminij

I dok je ThinkPad Z13 koristio vegansku kožu i reciklirani aluminij, sada se Lenovo odlučio za lanena vlakna na poklopcu ekrana, dok je ostatak kućišta napravljen od aluminija koji je u visokom postotku dobiven iz reciklaže te plastike. Manje promjene i više tradicionalnosti prisutno je s unutrašnje strane. Ekran s vrlo tankim rubovima pridonosi manjim dimenzijama, a odnos ekrana i okvira kvari jedino izbočina za smještaj 1080p web kamere s IR senzorom za logiranje u Windows Hello. Odmorište za dlanove ima prepoznatljivi matirani izgled uz ThinkPad logo. S masom od 1,19 kilograma ovaj je laptop izuzetno prijenosan, a nisu se žrtvovale performanse.

OLED panel najskuplja je opcija, ali i ona koja bez sumnje daje najbolje performanse
OLED panel najskuplja je opcija, ali i ona koja bez sumnje daje najbolje performanse

Za njih se u unutrašnjosti kućišta brine AMD Ryzen 7 Pro 7840U procesor koji ima osam jezgri. Radi se o sposobnom procesoru koji će bez problema odraditi sve poslovne i zabavne zadatke. Integrirana grafika AMD Radeon 780M ograničit će mogućnost igranja na casual i starije igre. Tu su još 16 GB radne memorije i terabajtni disk.

Laptop ima više dostupnih opcija ekrana, a najbolja koja ujedno i najviše košta je ona s OLED panelom visoke 2880x1800 rezolucije koja dolazi i s vrlo dobrom svjetlinom od 400 cd/m2. Radi se o dodirnom ekranu s podrškom za Dolby Vision dijagonale 13,3 inča i omjera stranica 16:10 koji favorizira uredske aplikacije i dodaje više prostora za rad u Excelu. Kako ova serija još nije stigla do naših trgovina za usporedbu prošlogodišnji model s OLED ekranom i Ryzen 7 Pro procesorom prošle generacije košta 2879 eura.

Od sučelja Lenovo je ugradio samo dva USB C priključka i 3,5 mm utor za slušalice
Od sučelja Lenovo je ugradio samo dva USB C priključka i 3,5 mm utor za slušalice

Jedan od problematičnijih dijelova ovog kompaktnog modela je izbor sučelja gdje se Lenovo ograničio na dva USB C sučelja koji imaju power delivery i DisplayPort funkciju, ali za legacy poslovnu uporabu ne bi bilo loše da su tu i dalje USB tipa A i HDMI. Osim toga, laptop dolazi i s 3,5 mm audio utorom. Što se tiče tipkovnice, Lenovo je donekle izmijenio layout pa su sada tipke za smjer stisnute, ali i dalje se radi o prepoznatljivom obliku tipki, dolazi s pozadinskim osvjetljenjem te s nezaobilaznim TrackPointom. Touchpad ispod tipkovnice nema tri standardne za ThinkPad fizičke tipke, ali ima naznačenu granicu gdje su se one nalazile. ThinkPad Z13 druge generacijedolazi s Dolby Atmos podrškom koju ćete u potpunosti iskoristiti s boljim slušalicama te Dolby Voice koji radi u kombinaciji s dva ugrađena mikrofona za bolje performanse u video konferencijama.

Male dimenzije i masa od 1,2 kilograma čine ThinkPad Z13 ultraprijenosnim modelom
Male dimenzije i masa od 1,2 kilograma čine ThinkPad Z13 ultraprijenosnim modelom

Lenovo je za ovu seriju osigurao Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.1 bežićne standarde, a s baterijom od 51,5 Wh možete očekivati oko 13 sati rada uz štedljivi procesor. Iako je ovakva konfiguracija relativno skupa, ova serija s IPS ekranom i početnim postavkama dostupna je na Lenovo globalnim stranicama za oko 1300 dolara što znači da će i kod nas biti dosta ispod 2800 eura koliku cijenu drži OLED model.