Dell Precision 5470 najmoćnija je i najtanja prijenosna radna stanica na svijetu

Novi Precision 5470 prijenosnik najsnažnija je, ujedno i najmanja te najtanja 14-inčna prijenosna radna stanica na svijetu

Stjepan Bilić utorak, 3. svibnja 2022. u 06:00

Dell Technologies je predstavio novu prijenosnu radnu stranicu iz serije Precision. Riječ je o modelu 5740 za kojeg se navodi kako predstavlja najsnažniju, najmanju te najtanju radnu stranicu na svijetu. Opremljena je najnovijim hardverom i novim sustavom hlađenja koji je posebno dizajniran kako bi se uklopio u kompaktne dimenzije i održao visoke performanse uređaja.

Precision 5470 temelji se na Intelovom Core i9 procesoru 12. generacije, podržava do 64 GB radne memorije (DDR5) i do 4 TB podatkovne. Kupci mogu birati između dvije profesionalne grafike – Nvidinije RTX A1000 ili Intelove Arc grafičke kartice. Kako više snage ujedno znači i više topline inženjeri tvrtke Dell razvili su inovativni sustav upravljanja toplinom koji se uklapa u okvire kompaktnog sustava bez žrtvovanja memorije ili prikladnih Thunderbolt priključaka. Implementirana je i patentirana Dual Opposite Outlet tehnologija ventilatora - što znači da sustav može raditi dulje, čak i pri većim brzinama.

Precision 5470 prijenosna radna stanica izgrađena je oko 14-inčnog Infinity Edge zaslona koji dolazi s TUV certifikatom za ComfortView Plus značajku. Dodatno, Precision 5470 pruža i brzu Wi-Fi 6E vezu, dok Dell Optimizer softver osigurava da sustav radi pametnije u skladu s korisnikom. Ovaj softver koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, uči stil rada korisnika i prilagođava se njegovim potrebama te automatski poboljšava performanse aplikacije, vrijeme rada baterije, postavke zvuka i privatnost.

Dell Precision 5470
Dell Precision 5470

Dell navodi i dvije nove značajke koje umjetnu inteligenciju podižu na novu razinu:

  • Značajke inteligentne privatnosti (Intelligent Privacy Features) za skrivanje osjetljivih informacija i projekata na zaslonu ako se detektira uljez u sustavu. Zaslon računala može se automatski zatamniti kada korisnik nije pogledom usmjeren na njega za zaštitu ključnih podataka, dok se pritom štedi i energija.
  • Precision 5470 radna stanica donosi prvu u svijetu simultanu multi-network konekciju koja korisnicima pruža mogućnost povezivanja na dvije žičane ili bežične mreže odjednom za brže preuzimanje  podataka I videzapisa.

Radna stanica izrađena je od aluminija, a touchpad ima veliku „klik“ podlogu i podršku za geste. Nadalje, tu je i Pro tipkovnica, čitač otiska prsta te dodatna opcija zaslona s podrškom za dodir i digitalnu olovku.

Za korisnike kojima je potreban nešto veći zaslon Dell je pripremio modele Precision 5570 i 5770 koje je opremio 15 i 17-inčnim zaslonima. Za „početnike“ Dell je pripremio dva modela iz serije Precision 3000 – modele 3570 i 3571 koji se također temelje na Intelovim Core i procesorima 12. generacije i koji sadrže do 21% obnovljive bio-plastike na bazi drveća u poklopcu zaslona, u skladu s ciljevima održivosti tvrtke Dell.