Apple navodno radi na MacBooku sa sklopivim zaslonom

Najnovije informacije nalažu da će Apple 2025. godine službeno najaviti MacBook sa sklopivim zaslonom te da će ga staviti u prodaju 2026.

Matej Markovinović nedjelja, 9. srpnja 2023. u 17:19
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je trenutno u pregovorima s dobavljačima o predstavljanju MacBooka sa sklopivim zaslonom. Kako doznaje BusinessKorea, tehnološki gigant iz Cupertina najavit će takav laptop 2025. godine, dok će prodaja uslijediti godinu dana kasnije, odnosno 2026.

Dobro upućeni izvori kažu da bi predstavljanje MacBooka sa sklopivim zaslonom trebalo ubrzati trenutno „uspavano“ tržište zaslona. Tvrde, naime, da su veći sklopivi zasloni daleko isplativiji od onih koji se ugrađuju u pametne telefone, što znači da bi ovo mogla biti Appleova nova prilika za dodatnu zaradu.

Više detalja trenutno nije poznato, no podsjećamo da se još početkom prošle godine govorilo o tome da Apple radi na neobičnom hibridu iPada i MacBooka koji bi trebao imati 20-inčni sklopivi zaslon. Te je navode prvi objavio Ross Young, izvršni direktor i analitičar Display Supply Chain Consultantsa, a kasnije potvrdio dugogodišnji Appleov analitičar, Mark Gurman.

Appleov laptop sa sklopivim zaslonom mogao bi izgledati kao Asusov Zenbook Fold.  📷 Foto: Asus
Appleov laptop sa sklopivim zaslonom mogao bi izgledati kao Asusov Zenbook Fold. Foto: Asus

Prema tadašnjim tvrdnjama Gurmana, taj će uređaj imati dvostruki zaslon bez fizičke tipkovnice i trackpada. Drugim riječima, sva će se navigacija i tipkanje temeljiti na zaslonu osjetljivom na dodir, slično kao što to ima Asusov Zenbook 17 Fold kojeg smo imali priliku testirati krajem 2022. godine.

Gurman i Young rekli su da će Apple izbaciti taj sklopivi hibrid tek 2026. godine, što je u skladu i s recentnim glasinama. Radi li se o istim uređajima ili je pak riječ o nečem sasvim drugom, ostaje nam za vidjeti.