Acer Swift X14 ima OLED ekran te se oslanja na kombinaciju Intel procesora i Nvidia grafičke kartice

Na rubu ultraprijenosne kategorije Swift X14 dolazi s metalnim kućištem, kvalitetnim OLED ekranom, trinaestom generacijom Intel Core procesora i midrange grafičkom karticom

Bug.hr petak, 26. siječnja 2024. u 07:10
SPECIFIKACIJE – Acer Swift X 14
Ekran 14,5” / 2.880x1.800 / OLED / 120 Hz
Procesor Intel Core i7-13700H (6 P, 8 E / 20 Threads)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4050
Memorija 32 GB DDR4
Disk 1 TB NVMe PCIe
Mreža IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI
2 × USB 3.2 Gen2 Type C (Thunderbolt 4, DisplayPort)
2 x USB 3.2 Type A
microSD čitač kartica
3,5 mm combo audio
Masa 1,55 kg
Dimenzije 322,8 × 228,1 × 17,9 mm
Operacijski sustav Free DOS
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.676 eura

Acer Swift X 14 kombinira kompaktan dizajn, neke premium opcije i specifikacije koje vuku prema dovoljno performansi za zamjenu desktop računala. Glavna prednost ovog modela je 14,5 inčni OLED ekran, a Swift 14 u ovoj konfiguraciji moguće je na našem tržištu nabaviti za 1676 eura.

Acer Swift X 14 pleše po rubu ultraprijenosne kategorije i dok svojom veličinom može proći, masa od 1,55 kg malo je iznad ultralaganih, a ujedno snažnih prijenosnika. Kompaktan uređaj dolazi u aluminijskom kućištu u „željeznoj“ boji, a radi se o tamno sivoj koja se malo ističe, ali ništa pretjerano što bi odbilo uklapanje u uredsko okruženje. U dizajnu i ovdje prevladava minimalizam, pa je samo mali Acer logo pokvario prazninu na poklopcu ekrana, dok na odmorištu za dlanove osim malog Swift loga, nema drugih distrakcija. Naravno, ako skinete naljepnice s brandovima. Rub oko ekrana je tanak sa svake strane dok je na vrhu Acer stavio malo deblji rub i tu smjestio sposobnu 1080p web kameru.

Swift X uz kompaktne dimenzije ima minimalistički dizajn bez pretjeranih naglasaka
Swift X uz kompaktne dimenzije ima minimalistički dizajn bez pretjeranih naglasaka

Kada smo već kod ekrana, radi se o OLED panelu visoke 2880x1800 piksela rezolucije i omjera stranica 16:10 što odgovara poslovnim korisnicima, posebno onima koji otvaraju dosta Excel tablica. Kao i drugi OLED ekrani, diči se iznimnim prikazom crne i visokim kontrastom te pokriva 100% DCI-P3 spektra. Uz to, ovaj ekran ima 120 Hz refresh rate, visoku vršnu svjetlinu od 500 cd/m2 te je jedna od jačih stavki na ovom modelu.

OLED panel sa 120 Hz je među najvećim prednostima ovog modela
OLED panel sa 120 Hz je među najvećim prednostima ovog modela

Hardverske specifikacije predvodi vrlo sposobni Intel Core i7-13700 iz trinaeste generacije Core procesora. Ovaj CPU dolazi sa šest Performance jezgri, osam Efficiency te ukupno 20 Threadova. Može dostići maksimalnu frekvenciju od 5 GHz, a kako se radi o H modelu nije pretjerano štedljiv. U paru s procesorom radi dedicirana grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4050 koja neće rasturiti performansama, ali može ponuditi pomoć u aplikacijama za kreativne profesionalce te omogućuje igranje čak i novijih igara uz neke kompromise. Laptop je opremljen s 32 GB radne memorije i brzim terabajtnim SSD-om te bi ukupno trebao pružiti dovoljno snage za sve poslovne, multimedijalne i neke zahtjevnije zadatke. Trajanje baterije je malo iznad 9 sati što nije neka luda sreća za ultraprijenosne modele, ali ako se gledaju komponente je očekivana i biti će dovoljna za cijeli radni dan, jasno ako ne budete na bateriji igrali video igre.

Iznad pozadinski osvijetljene tipkovnice su zvučnici, a ispod prostrani touchpad
Iznad pozadinski osvijetljene tipkovnice su zvučnici, a ispod prostrani touchpad

Acer Swift X 14 dolazi s pozadinski osvjetljenom  chicklet tipkovnicom koja na power tipki ima integriran čitač otiska prsta za lakše ulogiravanje. Mana su stisnute tipke za smjer i na ovoj veličini očekivano nije stao numerički dio. Ispod tipkovnice nalazi se vrlo prostran touchpad koji je prema Aceru napravljen od reciklirane plastike iz oceana, a nema vidljive tipke. Iznad tipkovnice nalaze se zvučnici u stereo konfiguraciji. Od sučelja, laptop ima HDMI, dva USB C sučelja s Thunderbolt 4 funkcionalnosti te podrškom za power delivery i alternativnu DisplayPort konekciju. Tu su još dva standardna USB A priključka, čitač microSD kartica i 3,5 mm utor za slušalice.

Dva Thunderbolt 4 sučelja ističu se u vrlo dobroj opremi
Dva Thunderbolt 4 sučelja ističu se u vrlo dobroj opremi

Ukupno se radi o laptopu koji pokušava zadovoljiti više namjena. Swift X 14 ima premium dizajn, OLED zaslon i vrlo dobre specifikacije, a osim za rad u pokretu, može poslužiti kao uredsko ili glavno kućno računalo.