Acer Swift Go za 2024. godinu je tanji i ima Intel Ultra procesore, a tu je i dalje OLED ekran

Swift Go je Acerova verzija jeftinijeg ultraprijenosnika koji u novom izdanju donosi Core Ultra procesor, aluminijsko sada tanje kućište te i dalje opciju OLED ekrana

Bug.hr srijeda, 7. veljače 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Acer swift Go 14
Ekran 14” / 2880 x 1800 / OLED/ 90 Hz
Procesor Intel Core Ultra 7 155H (6P, 8E / 22T)
Grafička kartica Intel Arc Graphics
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel® Wi-Fi 6E (6GHz), Bluetooth  
Konektori 1 × HDMI 2.1
2x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, power delivery, DisplayPort)
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Čitač microSD kartica
Masa 1,31 kg
Dimenzije 312,92 × 217,93 × 14,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.269,00 eura

Swift serija prijenosnika iz Acera ima kod nas nedavno predstavljenu varijantu X koja je nešto robusnija s jačim hardverom u vidu dedicirane grafičke kartice te model Swift Go 14 koji favorizira prenosivost mada i on dolazi s dobrim specifikacijama. U odnosu na prošlogodišnji model, Acer je unio neke manje preinake, a uz nešto tanji uređaj najveći skok vidljiv je u novom Core Ultra procesoru i znatno sposobnijoj integriranoj grafici koja uz njega dolazi.

Kompaktnost je glavna odlika dizajna Swift Go serije koja sada ima debljinu ispod 15 mm i s masom od 1,3 kilograma i s 14'' ekranom se bez problema uklapa u ultraprijenosnu kategoriju. Uređaj dolazi u crnoj i srebrnoj varijanti, a čvrsto kućište napravljeno je od aluminija. Rubovi oko ekrana nisu tanki s gornje i donje strane gdje su smješteni web kamera i Acer logo, dok su sa strana u modernom vrlo tankom izdanju što doprinosi manjim gabaritima. Minimalizam u dizajnu najviše dolazi do izražaja na poklopcu ekrana koji je ugostio samo mali Acer logo, a slična je situacija na odmorištu za dlanove koje nema suvišnih detalja.

OLED verzija je skuplja, ali je kvaliteta ekrana dramatično bolja
OLED verzija je skuplja, ali je kvaliteta ekrana dramatično bolja

Ekran je i dalje jedna od glavnih prednosti ovog modela, pogotovo ako se odlučite za skuplju OLED varijantu koja ima višu 2880x1800 piksela rezoluciju i 90 Hz. Također, OLED panel ima impresivne specifikacije s DisplayHDR 500 certifikatom, 100% pokrivanjem DCI-P3 spektra i odzivom od 0,2 ms uz poznate karakteristike OLED-a kao što su ogroman kontrast i izniman prikaz crne. IPS varijanta nije ni izbliza tako impresivna i dolazi s nižom FHD+ rezolucijom. Ekran Swift Go laptopa inače dolazi u omjeru stranica 16:10 i radi se o dodirnom ekranu.

Acer je ugradio Intelove Meteor Lake procesore, koji su promijenili ustaljenu nomenklaturu pa umjesto Core i7 nove generacije imamo Core Ultra 7 155H. Procesor dolazi sa 6 Performance i 8 Efficiency jezgri te uz energetsku učinkovitost donosi i jako dobre performanse. Novi procesor ima NPU čip za AI računanja na samom laptopu. Najveći pomak vidljiv je u novoj integriranoj grafici Intel Arc koja je dosta jača u odnosu na Iris Xe model. U pomoć procesoru i novoj integruši stiže i 16 GB radne memorije te terabajtni disk.

Poboljšana pozadinski osvjetljena tipkovnica i prostrani touchpad uklapaju se u minimalistički dizajn laptopa
Poboljšana pozadinski osvjetljena tipkovnica i prostrani touchpad uklapaju se u minimalistički dizajn laptopa

Acer Swift Go dolazi i dobro opremljen sučeljima, pa uz HDMI 2.1 imamo dva Thunderbolt 4/USB C porta s power delivery i DisplayPort funkcionalnostima, te dva klasična USB-a tipa A. Tu su i utor za slušalice te čitač microSD kartica. Mali je napredak napravljen i u web kameri koja sada ima 1440p rezoluciju u odnosu na1080p iz prošle godine. S ovim laptopom možete očekivati više od 11 sati na bateriji što će biti dostatno za cjelodnevni rad. Promjene su napravljene i u tipkovnici u odnosu na prošlu godinu, a najveći nedostatak pozadinski osvjetljenoj tipkovnici sa širokim tipkama su male tipke za smjer. Prostrani touchpad zauzeo je gotovo sav preostali prostor ispod tipkovnice i on dolazi bez dediciranih tipki. Zvučnici su smješteni s donje strane uređaja, a za bolji zvuk možete posegnuti za kvalitetnim slušalicama koje mogu reproducirati ovdje podržani DTS:X. Acer je ovdje ugradio najnovije mrežne standarde kao što je Wi-Fi 6E te Bluetooth 5.3.

Od dostupnih sučelja izdvajamo dva Thunderbolta 4 i HDMI 2.1
Od dostupnih sučelja izdvajamo dva Thunderbolta 4 i HDMI 2.1

Ukupno se radi o zaokruženom laptopu koji se ističe OLED ekranom i novim Core Ultra procesorima. Na ruku mu ide mala masa i kompaktan dizajn s metalnim kućištem. Trenutačno na našem tržištu nije dostupna nova verzija, a za okvirnu cijenu okrenuli smo se sličnom prošlogodišnjem modelu s Core i7 procesorom koji košta 1269,99 eura trenutačno.