Dječjim puderom protiv "magnetskog" cjepiva

Gotovo nevjerojatna tvrdnja pojavila se ovih dana u medijskom prostoru, pogotovo ako znamo da je razotkrivena prije više desetljeća. No, neki svaki puta iznova otkrivaju "ljudske magnete", a u stvari pokazuju ljudsku glupost

Sandro Vrbanus utorak, 20. srpnja 2021. u 06:00

Možda ste u bespućima društvenih mreža posljednjih tjedana i sami naišli na tvrdnje raznih "skeptika", koji pokušavaju na sve moguće načine dokazati da je cjepivo protiv Covida-19 zlo, stvorena za čipiranje i kontrolu ljudi. Posebice iritantnu neukost pokazali su oni antivakseri koji "dokazuju" da je u cjepivima nekakav čip ili druga skrivena tehnologija koja pretvara ljude u "ljudske magnete", a ova tvrdnja, s pratećim slikovnim "dokazima" toliko se raširila da ju je javno morao demantirati i jedan od vodećih domaćih epidemiologa, Bernard Kaić.

O čemu se, zapravo, radi?

Ljudsko tijelo prekriveno je kožom, koja je po svojoj prirodi gotovo uvijek malo masna, i samim time – ljepljiva. Na nju se, dakle, u redovnim uvjetima gotovo uvijek nešto može privremeno zalijepiti. Bila to kovanica, žlica, ili kakav treći predmet, onima koji tako nešto prvi puta vide moglo bi izgledati poput magije. Teoretičarima urota i ljudima sklonima vjerovati u nadnaravno to je automatski "dokaz" za neku nemoguću teoriju. I, zanimljivo, ta se teorija svakih nekoliko godina ponovno pojavi, iako je mit o postojanju magnetskih ljudi višestruko razotkriven i bezbroj puta demantiran.

Ovaj Indijac je uvjeren da ga je druga doza cjepiva pretvorila u magnet
Ovaj Indijac je uvjeren da ga je druga doza cjepiva pretvorila u magnet

Primjerice, prije više desetaka godina, poznati borac protiv nadnaravnoga James Randi javno je pokazivao kako se "magnetski čovjek" vrlo brzo "odmagnetizira" kada mu se koža posipa dječjim puderom… iako su njegovi videi dostupni svima na YouTubeu već godinama, uvijek se iznova nađe netko tko tvrdi da je na sebe nalijepio cijeli kuhinjski set pribora za jelo jer posjeduje nadnaravno svojstvo ljudskog magnetizma.

Primjeri iz okolice

Navedimo ovdje samo neke primjere, teritorijalno nam i vremenski bliske. Ivan Stoiljković iz Koprivnice je relativno nedavno došao na audiciju TV emisije Supertalent tvrdeći da ima "neuobičajenu" sposobnost lijepljenja žlica i vilica po sebi. Srbin Dalibor Jablanović u toj je disciplini ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a sličnim se "čarolijama" bavi i Miloš Todorović iz Kupinovca u Srbiji. Nitko od njih, pak, nije pokazao koliko je "magnetičan" kada na kožu stavi dječji puder.

The Amazing Randi je, nažalost, preminuo, a vjerojatno bi se okretao u grobu kada bi vidio tvrdnje modernih antivaksera da ih je cjepivo – magnetiziralo. Mogli bismo na ovom mjestu navoditi tipove magnetizma (dijamagnetizam, paramagnetizam, feromagnetizam, elektromagnetizam…), nabrajati kako kovanice, primjerice, nisu načinjene od feromagnetskog materijala, kako cjepivo samo po sebi nije magnetično niti ikoga može pretvoriti u ljudski magnet, ali onima koji u to vjeruju vjerojatno niti jedna znanstvena činjenica ne bi bila dovoljna da promijene mišljenje.

Preporučamo im, stoga, da prije nego na mjesto uboda igle pokušaju "magnetom" privući kakav metalni predmet, neka nadlakticu posipaju talkom. To bi im moglo otvoriti oči.

Magični lijek protiv magnetizma ljudskog tijela
Magični lijek protiv magnetizma ljudskog tijela