Panasonic predstavio kockicu za snimanje - LUMIX BGH1

Dio kinematografskih kamera dolazi u obliku modularnih "kocki", na koje se onda montiraju dodaci poput ekrana, ručke ili možebitno mikrofona, a ova je kamera predviđena i za korištenje s dronovima te u multicam okruženju

Mario Baksa ponedjeljak, 26. listopada 2020. u 06:00

S modelom LUMIX BGH1 Panasonic pokušava prodrijeti na tržište kinematografskih uređaja, ali zapravo i na još neka tržišta. Na tržištu kinematografskih uređaja, uz visoku kvalitetu snimke, zahtijeva se i modularnost - da se kamera u potpunosti prilagodi potrebama profesionalnog snimanja. Panasonic je predvidio da se ova kamera koristi i u dronovima, da se na daljinu njome upravlja preko IP-a, da omogućava live video streaming.

Kompaktna je (93 x 93 x 78 mm), lagana je (545 g s baterijom) zahvaljujući okviru od legure aluminija i magnezija te omogućava neograničeno snimanje zahvaljujući novoj strukturi za disipaciju topline. Ima podršku za PoE+ (Power over Ethernet+).

Uz Panasonicov softver za PC LUMIX Tether for Multicam moguće je upravljanje s 12 kompleta kamera BGH1. Kamera će s nadolazećim firmwareom omogućiti streamanje preko IP-a (RTP/RTSP). Priključci 3G-SDI i HDMI Type-A mogu se istovremeno koristiti za izlaz videa, a funkcije GenLock IN i Timecode IN/OUT omogućuju sinkroniziranjo snimanje kad se kamere koriste u multicam okruženju, za snimanje iz više kuteva.

Kamera, baš poput mnogih Panasonicovih naprednijih fotoaparata, ima dva utora za SD kartice, radi redundantnog snimanja videa ili nastavljanja snimanja videa s kartice na karticu.

Senzor je formata Micro Four Thirds, formata na kojem se Panasonic proslavio. Rezolucija senzora je 10,2 megapiksela te podržava već viđenu tehnologiju dual-native ISO, koja pri višim ISO vrijednostima koristi alternativni sklop za pojačanje signala s manje šuma.

Interno je omogućeno snimanje videozapisa u DCI i UHD 4K rezolucijama pri 50 i 60p, u 10-bitnoj boji i 4:2:0 poduzorkovanjem boje. Koristi se gama krivulja kompatibllna sa standardom ITU-R BT.2100, a mogu se koristiti još i HLG (Hybrid Log Gama) te V-Log L. 10-bitnu 4:2:2 sliku rezolucije 4K moguće je dobiti preko HDMI-a.

Putem VFR-a (Variable Frame Rate) omogućeno je snimanje usporenih (60 FPS u 4K, odnosno 240 FPS u Full HD-u, reproduciranih pri 24 FPS) i ubrzanih snimki (snimanje 2 sličice u sekundi).

Što se tiče automatskog fokusiranja, BGH1 prepoznaje ljude i životinje u pokretu, a kod ljudi, osim prepoznavanja očiju, prepoznaje lice, tijelo i glavu. Uređaj nastoji pratiti  osobu i kad se kreće, okreće leđa kameri, naginje glavu, udaljava se od kamere.

BGH1 u ovom se trenutku na američkom tržištu može prednaručiti za 2.000 dolara, a počet će se isporučivati za nešto manje od mjesec dana.