Mali ekrani se "oledili"

Na jednom mjestu donosimo sve poznate informacije o najnovijim linijama televizora, uz niz recenzija zanimljivih hardverskih novotarija. Pripremili smo vam i veliki pregled softverskih sustava za strojno prevođenje koje doživljava streloviti napredak u posljednje vrijeme

Miro Rosandić subota, 30. rujna 2023. u 06:00

Dolaskom jeseni, zahuktavaju se poslovne aktivnosti. Valjda nema gospodarske branše u kojoj se ne organiziraju neka događanja, a osobito je živahno među informatičarima. Skoro svakih nekoliko dana neki je event, a i mi smo aktivni na tom polju: početkom listopada održat će se Idea Knockout, naše poznato natjecanje tehnoloških ideja, koje je dosad afirmiralo niz izuzetno uspješnih startupa (o čemu piše Petric u svojoj ovomjesečnoj kolumni); potom za kraj listopada pripremamo već šesti IOT Forum, na kojem će se ovaj put ispreplitati Internet stvari i umjetna inteligencija; a krajem studenoga, na dvodnevnoj konferenciji F2 – Future of Fintech okupit ćemo brojne stručnjake koji se bave tehnološkim rješenjima u svijetu financija.

Kada se gleda globalno, kraj ljeta obilježila je dobra, stara IFA, berlinski sajam potrošačke elektronike (imamo izvještaj s mjesta događaja) i jedna mala, kad je riječ o broju uzvanika, korporativna prezentacija novotarija u ponudi Applea. Središnji trenutak tog događaja, koji se može pratiti i preko live videoprijenosa, predstavljanje je nove generacije iPhonea. Termin je svake godine isti, savršeno tempiran kako bi mobitel bio dostupan za kupnju tijekom posljednjeg kvartala u godini, kada vlada najveća šopingomanija.

Ako je suditi prema komentarima na našem forumu, "novotarije" prikazane tijekom Appleove prezentacije ostavile su poprilično mlaki dojam, gotovo pa razočaranost, ali svejedno nije izostao veliki broj komentara, a sâm izvještaj s predstavljanja novog iPhonea bio je najčitaniji tekst tog tjedna na našem portalu. Taj događaj na kraju je bio inspirativan i za Davora i za mene, pa smo obojica svoje ovomjesečne kolumne posvetili Appleovoj prezentaciji. Naravno, fokusirali smo se na potpuno različite stvari, tako da se međusobno nadopunjavamo.

Već treću godinu zaredom pripremili smo vam temu broja posvećenu godišnjem pregledu aktualne ponude u svijetu televizora. Na jednom mjestu donosimo sve poznate informacije o najnovijim linijama televizora pet najvećih proizvođača: LG-ja, Panasonica, Philipsa, Samsunga i Sonyja. Iako se većinom novi modeli predstavljaju početkom ili barem u prvoj polovici godine, to ne znači da su oni odmah i dostupni. Još uvijek se ne mogu kupiti baš svi ovogodišnji modeli televizora – pojedini proizvođači ciljano svoje adute čuvaju za prosinac, kada je interes tržišta ponajveći.

Autor teme broja je, kao i svaki put kada su televizori u pitanju, Davor Šuštić, a evo što on kaže o trenutačnom stanju tehnološkog razvoja središnjeg uređaja za zabavu svakog doma: "Općenito se u svijetu televizora, bilo da govorimo o OLED-ima, bilo LCD-ovima, osjeća dosezanje određene tehnološke zrelosti. Proizvođači OLED panela, LG Display i Samsung, nadmeću se tko će postići višu svjetlinu; upravo su u tom pravcu usmjerena poboljšanja ovogodišnjih MLA OLED i QD-OLED matrica. Jedni i drugi sada već barataju brojkama od preko 2.000 cd/m2 u određenim situacijama (HDR sadržaj, namještena visoka temperatura boja i aktivan agresivni profil slike, poput Vivida), što znači da je dosegnuta točka gdje je raspon svjetline OLED-a nešto o čemu kupci trebaju razmišljati. Zapravo, malo tko je o tom aspektu i brinuo prijašnjih godina. Premda su OLED-i, zbog osjetno niže svjetline od LCD-ova, bili preporučivani za prostore s kontroliranim svjetlosnim uvjetima, praksa je pokazala drugačije, te su ih rado kupovali i vlasnici dnevnih boravaka koji su tijekom većeg dijela dana ispunjeni dnevnim svjetlom".

U ovom broju imamo hrpu novih grafičkih kartica, Radeonki, a također i procesora Ryzen. Neću ih poimence nabrajati; opisi i rezultati testiranja na samom su početku časopisa, lako ćete ih pronaći.

Skupilo se i nekoliko vodenih hlađenja (NZXT Kraken i Asus ROG Ryujin III) te niz be quiet! ventilatora. Bilo je vrlo vruće proteklih mjeseci, pa su nam zato bili i zanimljivi sustavi za hlađenje.

Višejezična komunikacija, unatoč sve većoj raširenosti i utjecaju engleskoga jezika, i dalje je imperativ, kako u poslu, tako i u drugim segmentima života. Stoga ni ne čudi da se već odavna žele stvoriti sustavi koji će doskočiti sporosti i neučinkovitosti ljudskih prevoditelja. Ipak, tek je unatrag nekoliko godina napravljen značajan iskorak kod alata za strojno prevođenje, uz pojavu neuronskih mreža, koji danas kvalitetom prijevoda doista mogu iznenaditi - ona najvažnije, kako globalne, tako i lokalne, predstavljamo u detaljnom pregledu Matije Gračanina.

Nakon dužeg vremena, završni dio Buga ispunjavaju recenzije megahit igara. Iako se radi o samo dva opisa, oni su sasvim dovoljni jer obrađuju igre koje su krajem ljeta doista izazvale enorman interes igrača – radi se o Baldur's Gateu 3 i Starfieldu. Prva igra je za PC i PlayStation 5, a druga za PC i Xbox – nama super, glavno da se može igrati na PC-ju, a konzolašima problem. Najvažnije je da su obje igre odlične!

Kompletan sadržaj Buga 371 potražite ovdje, a novi broj je od danas dostupan na svim kioscima, kao i u digitalnom obliku online svim pretplatnicima.

IFA se u Berlinu održala 99. put, a najbizarniji novitet bila je torbica-mobitel, Honor V Purse
IFA se u Berlinu održala 99. put, a najbizarniji novitet bila je torbica-mobitel, Honor V Purse
Ovakav nered na stolu znači samo jedno – "uradi sam", što je, uz malo lemljenja i programiranja, rezultiralo uređajčićem za reguliranje i mjerenje raznih parametara PWM ventilatora
Ovakav nered na stolu znači samo jedno – "uradi sam", što je, uz malo lemljenja i programiranja, rezultiralo uređajčićem za reguliranje i mjerenje raznih parametara PWM ventilatora
Predstavljanje novog iPhonea potaknulo je burne rasprave na našem forumu, pa nije čudo da taj događaj komentiramo ovaj mjesec u čak dvije kolumne
Predstavljanje novog iPhonea potaknulo je burne rasprave na našem forumu, pa nije čudo da taj događaj komentiramo ovaj mjesec u čak dvije kolumne

 

Bug 371 listopad 2023.