Smirivanje djece digitalnim uređajima ima loš učinak na duže staze

Česta upotreba pametnih telefona i tableta za smirivanje uzrujane djece u dobi između tri i pet godina povezana je s povećanim emocionalnim poremećajima, osobito kod dječaka

Mladen Smrekar srijeda, 14. prosinca 2022. u 06:00
📷 freepik
freepik

Tutnuti kakav digitalni uređaji u dječje ručice mnogim se roditeljima čini kao savršeno rješenje i način da se izbore za malo mira dok pokušavaju skuhati večeru, odgovoriti na telefonski poziv ili obaviti neki posao. No, čini se da ova jednostavna strategija smirivanja utječe na način kako će se djeca ponašati u budućnosti, pokazuju nova otkrića.

Dugoročne posljedice

Naime, česta upotreba uređaja poput pametnih telefona i tableta za smirivanje uzrujane djece u dobi između tri i pet godina povezana je s povećanom emocionalnom disregulacijom kod djece, osobito kod dječaka, pokazuje studija Sveučilišta Michigan, objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Zaokupljanje dječje pažnje digitalnim uređajima čini se kao dobro rješenje, ali posljedice se vide na duge staze 📷 freepik
Zaokupljanje dječje pažnje digitalnim uređajima čini se kao dobro rješenje, ali posljedice se vide na duge staze freepik

"Korištenje mobilnih uređaja za smirivanje malog djeteta može se činiti kao bezopasno, privremeno sredstvo za smanjenje stresa u kućanstvu, ali mogu postojati dugoročne posljedice ako je to redovita strategija umirivanja. Posebno u ranom djetinjstvu, takvi uređaji mogu istisnuti prilike za razvoj neovisnih i alternativnih metoda samoregulacije", upozoravaju istraživači koji su pune dvije godine pratili ponašanje 422 roditelja i 422 djece. 

Analizirali su odgovore roditelja i skrbnika na to koliko su često koristili uređaje kao sredstvo za smirenje i njihove izjave povezali sa simptomima emocionalne reaktivnosti ili disregulacije tijekom razdoblja od šest mjeseci. Znakovi povećane disregulacije mogu uključivati brze promjene između tuge i uzbuđenja, iznenadnu promjenu raspoloženja ili osjećaja i pojačanu impulzivnost.

Teška ponašanja

Nalazi sugeriraju da je povezanost između smirivanja pomoću uređaja i emocionalnih posljedica bila posebno visoka među mladim dječacima i djecom koja pokazuju znakove hiperaktivnosti, impulzivna su i imaju snažan temperament zbog kojeg je vjerojatnije da će intenzivno reagirati na osjećaje poput ljutnje, frustracije i tuge.

"Korištenje uređaja kao načina za smirivanje uzbuđene djece može biti posebno problematično onima koji se već bore s emocionalnim vještinama suočavanja", kažu istraživači. Djeca vrtiće dobi nalaze se u razvojnoj fazi u kojoj je vjerojatnije da će pokazivati teška ponašanja, kao što su napadi bijesa, prkos i intenzivne emocije. 

Skrbnici mogu doživjeti trenutačno olakšanje od korištenja uređaja ako brzo i učinkovito smanje negativno i izazovno ponašanje djece. To izaziva osjećaj zadovoljstva i kod roditelja i djece pa ih motivira da održe ovaj ciklus. A što se uređaji češće koriste, to se djeca i njihovi roditelji manje odlučuju za druge strategije suočavanja sa situacijom.

Alternativne metode smirivanja

Nema ničeg lošeg u tome da se djeci tu i tamo pažnja zaokupi korištenjem digitalnih uređaja; važno je da to ne postane primarno ili redovno sredstvo za smirenje, upozoravaju istraživači koji podsjećaju na druge tehnike smirivanja, poput senzornih. Riječ je o stoljećima korištenim metodama poput njihanja, grljenja ili stiskanja, skakanja na trampolinu, miješenja plastelina, slušanja glazbe ili gledanja slikovnica...

Skakanje na trampolinu učinkovitije je od gledanja TikToka 📷 freepik
Skakanje na trampolinu učinkovitije je od gledanja TikToka freepik

U smirivanju nemirne djece pomaže i korištenje boja, kažu istraživači. Naime, mala djeca teško razmišljaju o apstraktnim i kompliciranim pojmovima kao što su emocija. Djeci su lakše razumljive zone boja - plava za dosadu, zelena za smirenost, žuta za tjeskobu, crvena za eksplozivnost - i mogu se pretvoriti u vizualni vodič koji se drži na hladnjaku i djeci pomaže da oslikaju mentalnu sliku o tome kako se osjećaju njihov mozak i tijelo. 

Što se uređaji češće koriste, to se djeca i njihovi roditelji manje odlučuju za druge strategije suočavanja sa situacijom 📷 freepik
Što se uređaji češće koriste, to se djeca i njihovi roditelji manje odlučuju za druge strategije suočavanja sa situacijom freepik

Izljevi bijesa povezani s tehnologijom mogu se spriječiti i postavljanjem mjerača vremena, dajući djeci jasna očekivanja o tome kada i gdje se uređaji mogu koristiti te korištenjem aplikacija ili videousluga koje imaju jasne točke zaustavljanja, a ne samo automatsku reprodukciju.

Izbjagavanje distraktora

Ključno je, kažu istraživači, izbjegavati korištenje distraktora poput mobilnog uređaja jer oni djeci ne pomažu na duže staze nego ih samo odvraćaju od toga da pokušaju izraziti kako se osjećaju. Djeca koja ne izgrade ove vještine u ranom djetinjstvu vjerojatnije će se mučiti kad su pod stresom u školi ili u društvu vršnjaka.