iPhone je već tjednima najprodavaniji telefon u Kini

Appleov najveći konkurent na kineskom tržištu bio je Huawei, koji zahvaljujući američkim sankcijama već duže vrijeme ne stoji dobro ni na 'domaćem terenu'

Matej Markovinović nedjelja, 16. siječnja 2022. u 06:00

Od izlaska iPhone 13 serije pametnih telefona, Apple se ne prestaje hvaliti impresivnim brojkama prodaje. Tako je, primjerice, početkom siječnja Wedbushov analitičar Daniel Ives naveo u svom istraživanju da je tvrtka u blagdanskoj sezoni prodala čak 40 milijuna novih iPhonea.

Sada je Counterpoint Research objavio istraživanje u kojem navodi da se Appleovi novi pametni telefoni izrazito dobro prodaju i u Kini. Naime, iPhone 13 serija od svog je izlaska na kinesko tržište zauzela prvo mjesto, uz poneko „natezanje“ s Vivom, no svoju „krunu“ ponosno nosi već proteklih šest tjedana.

Foto: Counterpoint Research
Foto: Counterpoint Research

Najprodavaniji je, prema podacima, standardni iPhone 13 koji nosi 51 posto od ukupne prodaje, a slijede ga iPhone 13 Pro Max s 23 i iPhone 13 Pro s 21 posto. Na posljednjem je mjestu, očekivano, iPhone 13 Mini s pet posto prodaje u 2021. godini, piše Gizmochina.

Iz Counterpoint Researcha smatraju da je za ovaj uspjeh zaslužna činjenica da je iPhone 13 u Kini izašao po relativno nižoj početnoj cijeni te je sa sobom donio poboljšanu kameru i 5G značajke. Osim toga, ističu da je Appleu pomogao i pad prodaje Huaweijevih pametnih telefona zbog američkih sankcija.

„Appleov je jedini pravi konkurent u Kini do sada bio Huawei koji se trenutno suočava s ozbiljnim problemima zbog američkih sankcija. Apple će vjerojatno nastaviti s uspjehom u Kini sve dok ostali konkurenti ne sustignu i marku i kvalitetu“, zaključio je voditelj istraživanja Tom Kang.

Foto: Counterpoint Research
Foto: Counterpoint Research